Fahiş kira artışlarına tepki gösteren halk sokakta kalma korkusu yaşıyor!

Son yıllarda Türkiye’de yaşanan fahiş kira artışları halkın adeta belini büktü. Konut fiyatlarındaki bu artışa tepki gösteren halkı, “sokakta kalma endişesi” sarmış durumda.

Ekleme: 19.08.2022 11:09:32 / Güncelleme: 19.08.2022 11:35:28 / Ekonomi / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Fahiş kira artışlarına dikkat çeken halk, konut fiyatlarındaki bu artışlar nedeniyle ciddi mağduriyet yaşadıklarını belirtiyor.

 

Özellikle asgari ücretle çalışan kimi vatandaşlar düşük fiyata kiralık ev bulmakta zorlanırken kimileri ise gelirlerinin büyük bir kısmını sadece kiraya ödemek zorunda kalıyor.

Yüksek kira artışları yüzünden zor günler geçiren vatandaşlar, yetkililerden kira sorununa acil bir çözüm bulmasını istiyor.

Batman’da kiralık ev ve iş yerinde kalan Hacı Tan, İLKHA muhabirine, kiraların iki kattan fazla arttığını söyledi.

Hacı Tan

“Eski kiracılar bahanelerle evden çıkarılıyor”

Özellikle son iki sene içerinde kiraların çok yükseldiğine dikkat çeken Tan, “Uygun fiyata ne ev ne de iş yeri bulamıyoruz. Bulduğumuz evlerinde fiyatları çok yüksek. Çoğu ev sahibi, eski kiracılarını çeşitli bahaneler bularak evden çıkartıyor ve ardından yüksek fiyata tekrar kiraya veriyor. Normalde en fazla kira artışı yüzde 29 olması lazım ama kiralara yüzde 150’nin üzerinde zam yapıldı. Şu anda ev kiram 3 bin lira, iş yeri kiram ise 10 bin liradır. Bu artışların durması için devletin bir el atması gerekir.” dedi.

Serdar Tay

“Devlet denetleme yapmalıdır”

Kiraların yüzde 150’nin üzerinde arttığına işaret eden Serdar Tay, “Çıkmak istesek bu sefer ev de dükkânda bulamayıp dışarda kalırız. Artık devletin bir denetleme yapması lazım. Kiraların vergileri neden alınmıyor? Çoğu mülk sahibi resmi sözleşme yapmıyor. Devlet denetleme yapsın, ceza kessin; ihtiyaç sahiplerine uygun fiyata konutlar yapılsın istiyoruz.” diye konuştu.

Ümit Arpa

“İnsanların konut ihtiyacı karşılanmalı”

Kira parasını ödemede büyük zorluk yaşadıklarını vurgulayan bir diğer vatandaş Ümit Arpa ise şunları söyledi:

“Vatandaş artık kiraya giremiyor. Şu anda en düşük kiralık ev fiyatı 2 bin 500 lira civarında. Kirada kalan bir asgari ücretli kirasını mı, gıdasını mı karşılayacak? Devletin bu duruma acil müdahale etmesini bekliyoruz. Batman’a en az 5 bin konut yapılması gerekiyor ki insanların ihtiyacı karşılansın. Kenar mahallelerde girilmeyecek evlere bin lira kira istiyorlar. Vatandaş uygun fiyata ev bulamıyor. Şu anda bir insan evden çıkarsa ev bulamadığı için dışarda kalabilir.”

Mehmet Şahin Aydın

“Maaşımın yarısı kiraya gidiyor”

Daha önce bin 200 liraya oturduğu ev kirasının 2 bin 500 liraya çıkarıldığını aktaran Mehmet Şahin Aydın, “Asgari ücretle çalışıyorum. Neredeyse maaşımın yarısı kiraya gidiyor. Eskiden babalarımız bir maaşla evi geçindirirdi ama şu anda öyle bir imkân yok. Şu an bir evde 2-3 kişi çalışmıyorsa geçinemez. Bunun elektrik, doğal gaz, kira, suyu ancak karşılanabilir. Batman’da artan kira fiyatları İstanbul’u aratmıyor. Mülk sahipleri biraz insaflı olup millete yardımcı olmaları gerekiyor. Kiraların düşmesi için devlet çok büyük bir destek vermesi lazım, sosyal konutlar yapması ve vatandaşa destekleyici formüller bulması gerekir.” İfadelerini kullandı.(İLKHA)











Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar