K vitamininin sağlığa 6 faydası

K vitamini vücudumuzun ihtiyaç duyduğu önemli bir vitamin. Bu vitamin, kan pıhtılaşmasını ve kemik metabolizmasını kolaylaştıran ve vücudumuzda kandaki kalsiyum seviyelerini düzenleyen yağda çözünen bir vitamin grubu.

Ekleme: 16.08.2022 14:17:40 / Güncelleme: 16.08.2022 14:36:11 / Sağlık
Destek için 

Şarku’l Avsat’ın sağlık portalı “onlymyhealth” sitesinden aktardığı habere göre; K vitamininin en önemli kaynakları ıspanak, brokoli, lahana, dana ciğeri, şeftali ve kivi. Bu vitaminin başlıca faydaları ise şöyle sıralanabilir:

Kemik erimesini önler

Genellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkar ve menopoza girmiş kadınlarda nispeten daha sık görülür. Sorun sessizce ve yavaş gelişir, zamanında tedavi edilmezse birçok komplikasyona neden olur. Omurga deformasyonu, kolay kemik kırılması ve kemiklerde ağrı bu hastalığın belirtilerinden bazıları. K vitamininin, kemik erimesi olan kişilerde kemik mineral yoğunluğunu arttırdığı bilinmekte.


Kanın pıhtılaşmasını azaltır

Kan pıhtılarını düzenlemek, K vitamininin temel işlevlerinden biri. Bunun nedeni protrombin füzyonunda oynadığı rol. Kan pıhtıları, bir kan damarının yırtılması durumunda ortaya çıkar.

K vitamini, vücuttaki kalsiyumu taşıyarak kanın pıhtılaşmasını düzenlemeye yardımcı olur. Ek olarak, K2 vitamini kan bozukluklarını ve myelodisplastik sendromları iyileştirmeye yardımcı olur.


Çocuklarda kanamayı önler

Kanamayı önlemek için yenidoğanlara K vitamini enjekte edilir. Bu vitamin özellikle astımı olan çocuklar için önem arz ediyor. Bu çocuklar astım semptomlarının hafifletilmesi için düzenli oral damlalarla tedavi edilebilirler.


Bağışıklık sistemini korur

Birkaç çalışma, K vitamininin bağışıklık ve sindirim sistemlerini koruduğunu iddia ediyor. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirmek ve sindirim sistemini sağlıklı hale getirmek için K vitamini açısından zengin besinlerin tüketilmesi önerilir.


Kan şekeri seviyelerini düzenler

Yüksek miktarda K vitamini bulunan vücutta pankreasın insülin üretimi desteklenir. K vitamini pankreasın düzgün çalışması için çok önemli. Pankreas tarafından salgılanan insülin de kan şekerini kontrol eder ve bu da şekerin insan vücudunda enerjiye dönüşmesini düzenler. Bu nedenle, K vitamini kan şekeri seviyelerini düzenlemek için gerekli.

Etiketler: