HÜDA PAR Gemlik İlçe Başkanı Çil: Kentsel dönüşümde hak sahiplerine adaletli davranılsın

Bursa'nın Gemlik ilçesinde kentsel dönüşüm kapsamına alınan mahallelerde yıllardır verilen sözlerin yerine getirilmemesinden dolayı vatandaşlar mağduriyet yaşıyor.

Ekleme: 16.08.2022 13:45:12 / Güncelleme: 16.08.2022 13:45:57 / Güncel / Bursa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Bursa'nın Gemlik ilçesinde yıllardır vatandaşlara kentsel dönüşüm sözü verildiği halde henüz bir adımın atılmamış olması mağduriyetlere yol açıyor.

Uzlaşma komisyonlarına giden vatandaşlar ise, kentsel dönüşüm ofislerinde kendilerine önerilen evler konusunda adaletli davranılmadığından şikayetçi.

Kentsel dönüşüm kapsamına alınan Cumhuriyet, Yenimahalle, Orhaniye, Balıkpazarı ve Halitpaşa mahalle sakinlerinden şikayetler aldıklarını belirten HÜDA PAR Gemlik İlçe Başkanı Kenan Çil, aynı metrekareye sahip ev sahiplerine farklı metrekarelerde evler önerilmesinin hakkaniyete uygun olmadığını söyledi.

 

Çil, söz konusu mahallelerde ikamet eden 3 bin 500 vatandaşın kentsel dönüşüm kapsamına alınan evleri konusunda uzlaşma komisyonlarında evlerini verip vermeyeceği, kentsel dönüşümü isteyip istemediği konusunda bir ön sözleşme yapıldığını ancak uzlaşı ofisinde görüşmeler yapan vatandaşların durumdan şikayetçi olduklarını aktardı.

Gemlik'in eski bir yapılaşmaya sahip olduğunu dile getiren Çil, yapılarda genelde deniz kumumun kullanılması nedeniyle mevcut binaların çoğunun olası bir depreme karşı sağlam ve dayanaklı olmadığını söyledi.

"5 mahallede kentsel dönüşüm söz konusudur"

Gemlik'teki siyasilerin seçim zamanlarında bu konu hakkında halka projeler sunduklarını hatırlatan Çil, "Mevcut belediye başkanının da seçilmeden önce kentsel dönüşüm projesi vardı. Gemlik Belediyesi, kentsel dönüşüm için bakanlığa bir proje sundu. Aynı zamanda bu proje bakanlıktan ödül de aldı. Gemlik'te şu an 5 mahallede kentsel dönüşüm söz konusudur. Bu mahallerde ikamet eden 3 bin 500 vatandaş ile kentsel dönüşüm konusunda evlerini verip vermeyeceği, kentsel dönüşümü isteyip istemediği konusunda bir ön sözleşme yapılıyor." dedi.

"Mağdur olacak bir vatandaş dahi olsa bu vebaldir"

Yapılacak kentsel dönüşüm çalışmasıyla olası bir depremde büyük yıkımların önüne geçilebileceğini belirten Çil, "Kentsel dönüşüm, vatandaşların yararına olacak bir dönüşümdür. Böyle bir çalışmayı destekliyoruz. Yalnız uzlaşı ofisinde görüşmeler yapıldıktan sonra vatandaştan bize gelen bazı şikayetler var. Bu konuda mağduriyetler yaşanmaması için yetkililere uyarıda bulunmak istiyoruz. Çünkü mağdur olacak bir vatandaş dahi olsa bu vebaldir. Vatandaşlardan gelen bazı şikâyetler var. Vatandaşlara '100 metrekarelik evine karşılık 80-90 metrekare hiç ücret talep etmeden size yeni bir ev vereceğiz.' deniliyor. Vatandaşlar da bu sözleşmeyi kabul ediyor. Hiç ücret alınmaması, böyle bir hizmet yapılması güzel bir seçenektir. Müstakil bir evde yaşayan vatandaşa da 'Gel hiç ücret ödemeden sana 90-100 metrekare ev vereceğiz.' diyorlar. Ancak aynı metrekareye sahip iki arsada beş katlı bir binaya geri ödeme yapılırken, tek katlı müstakil olan vatandaşa da 80 metrekare ödeneceği söyleniyor." diyerek tekliflerde çelişkili bir durumun yaşandığını aktardı.

"Vatandaşlarımıza yapılacak her türlü haksızlığın karşısındayız"

Kentsel dönüşüm konusunda kendilerine teklif edilen evler konusunda bir adaletsizliğin yaşandığına dair vatandaşlardan şikayetler aldıklarına dikkati çeken Çil," Adaletsizlik üzerine kurulan hiçbir yapı başarıya ulaşmaz. Hak sahiplerine haklarını verirken, adalet temeli üzerinde hak paylaşımı yapılması gerekir. Bu konunun takipçisi olacağız. Vatandaşlarımızla da görüşüyoruz. Bu işin peşini bırakmayacağız. Biz vatandaşlarımızın yanındayız. Vatandaşlarımıza yapılacak her türlü haksızlığın karşısındayız. Her yapılan hizmet adalet terazisi üzerinde yapılması gerektiğini düşünüyoruz." diye konuştu. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar