TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Melik, GAP'ın son durumunu anlattı

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile ilgili açıklamalarda bulunan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, GAP ile elde edilen gelir projenin devamı için harcansaydı GAP'ın çoktan bitmiş olacağını söyledi.

Ekleme: 16.08.2022 12:35:10 / Güncelleme: 16.08.2022 12:37:14 / Ekonomi / Şanlıurfa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, DSİ tarafından yapımı tamamlanan 34 elektrik santralinin açılış töreninde, "Ülkemizin en büyük kalkınma projesi GAP'ı hızlandırdık." demişti.

Erdoğan, "Sulamaya açılan arazi büyüklüğümüzü 6,85 milyon hektara yükselttik. Ayırdığımız ciddi miktardaki kaynaklarla ülkemizin en büyük kalkınma projesi, GAP'ı hızlandırdık." ifadelerine de yer vermişti.

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) önemine dikkat çeken Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, yaklaşık 40 yıldır bitirilemeyen GAP ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Melik, GAP'ın başlangıcının 1.7 milyon hektar alanın sulanmasıyla başlandığını ama günümüzde 1 milyon 60 bin hektar alanda kaldığını ifade etti.

Melik, GAP'ın 1 milyon 60 bin hektar alana indirilmesini kabul etmediklerini belirterek projeyle birlikte şu ana kadar 40 milyar doların üzerinde gelir elde edildiğine dikkat çekti.

Melik, üretimimin yapılacağı bir dönemde üretim alanlarının sulama sahasından çıkarılarak kuraklıkla baş başa bırakıldığını söyledi.

Tarım politikalarının ve desteklemelerinin gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Melik, bir an önce tarım topraklarının üretime kazandırılmasını talep etti.

"GAP, dünyanın büyük dokuzuncu projelerindendir"

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik

GAP'ın 1.7 milyon hektardan 1 milyon 60 bin hektara düşürüldüğünü belirten Melik, "GAP Projesi 30 hatta 35 yıldır devam eden bir projedir. Türkiye, Şanlıurfa ve GAP'ın diğer illerini ilgilendiren çok önemli bir projedir. GAP, dünyanın büyük dokuzuncu projelerindendir. GAP'ın başlangıcı 1.7 milyon hektar alanın sulanmasıyla başlamıştı. Daha sonra hükümet 2.2 milyon hektar alana çıkarttı.  Kademelere ayrıldı. 3 ve 4. kademe derken, suyu bir yerden bir yere basınçla verip orada göletler oluşturup başka bir gölete basınç verilir. Bunlar hep maliyetli ve ciddi enerji gerektiren şeylerdir. Maliyetli olduğu için hükümet bu alanları projeden çıkarttı. Şu an GAP, 1 milyon 60 bin hektar alanda kaldı. Biz bunu kabul etmiyoruz. Tam da gıdanın önemli olduğu bir dönemde, kendi üretimimizi yapacağımız bir dönemde üretim alanları sulama sahasından çıkarılıyor ve kuraklıkla baş başa bırakılıyor." dedi.

"GAP, şu ana kadar 40 milyar doların üzerinde para kazanmıştır"

Yılda 20 milyar doların tarımsal ürünün ithalatına harcandığını belirten Melik, "Türkiye yılda yaklaşık 20 milyar doları tarımsal ürünlerin ithalatına para veriyor. Yazıktır! 20 milyar dolar ile buradaki alanlarımızı sulamaya açarsak 20 milyarımız Türkiye içerisinde kalacak. Vatandaşlarımızın da refah seviyesi daha da yükselecek. GAP, şu ana kadar 40 milyar doların üzerinde para kazanmıştır. Enerjide yüzde 98 gelişme var. Sulamada ise yüzde 36 gerçekleşme oranı var. GAP ile kazanılmış olunan para projenin devamı için harcansaydı şimdiye kadar GAP çoktan bitmiş olurdu. Kuraklıktan da insanlar etkilenmezdi." ifadelerini kullandı.

"Tarım politikalarının ve desteklemelerinin gözden geçirilmesi gerekir"

Şanlıurfa'da 800 bin dönüm ekili alanın yüzde 75'inin kuraklık yaşadığını dile getiren Melik, "Bu yıl Urfa'da 800 bin dönüm ekili arpa alanının yüzde 75'i kuraklık yaşadı. Dolayısıyla çiftçi hiç ürün alamadı. Urfa'da ekilen 1 milyon kırmızı mercimek alanı kuraklık yaşadı. Çiftçilerimizin yüzde 70'i ürün kaldıramadılar. Yine Urfa'da 400-500 dönüme buğday ekilmişti, burada da üreticiler yine yüzde 80'e yakın ürün alamadılar. İki yıldır da alamıyorlar. Bugün bir dönüm arazi, bir ton gübreyle alınabiliniyor. Maliyetler Türkiye'de çok yüksek olmuş diye üretici kazanamıyor. Tarım politikalarının ve desteklemelerinin gözden geçirilmesi gerekir. Desteklemelerin yükseltilmesi gerekiyor. Bir an önce tarım topraklarımızı üretime kazandırmamız gerekiyor. Sulama alanlarını açmamız gerekiyor." diye konuştu. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar