Tarım Kredi Marketlerinde indirim GÖZLER ZİNCİR MARKETLERDE

Tarım Kredi marketlerinde 30’un üzerinde temel tüketim ürününde dün itibariyle indirimli fiyat uygulamasına geçildi. Vatandaş ise bu indirim uygulamasının diğer zincir marketler tarafından da hayata geçirilmesini ve geçim noktasında biraz olsun rahat nefes almayı ümit ediyor.

Ekleme: 16.08.2022 07:00:55 / Güncelleme: 16.08.2022 07:01:02 / manşetler
Destek için 

Mehmet Güllü Bozdaş / DOĞRUHABER - Tarım Kredi Kooperatif Marketleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile enflasyonla mücadele kapsamında temel tüketim ve et ürünlerinde kapsamlı bir indirim kampanyası başlatıldı. Talimat üzerine Tarım Kredi marketlerinde 30’un üzerinde temel tüketim ürününde 15 Ağustos Pazartesi itibarıyla indirimli fiyat uygulamasına geçildi.

BAKAN NEBATİ: "BU ADIMI ZİNCİR MARKETLER DE TAKİP ETMELİ"

Konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Ülkemizde devletimizin önayak olduğu bu uygulamaya benzer çeşitli uygulamalar, diğer bazı ülkelerde de yakın dönemde perakende zincirlerinin öncülüğünde başlatılmıştır. Vatandaşımızdan yana attığımız bu önemli adımın, ülkemizde faaliyet gösteren diğer zincir marketler tarafından da takip edilerek fiyat etiketlerine olumlu yansımasını bekliyor, fiyat takip sistemimizle gelişmeleri izlemeyi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı. Bakan Nebati’nin yapılan bu indirim uygulamasının diğer zincir marketler tarafından takip edilmesi çağrısı piyasada istenen etkiyi sağlayabilir mi? Vatandaşın dört gözle beklediği indirimler ülke çapında yaygınlaşabilir mi?

HÜDA PAR SÖZCÜSÜ EMİROĞLU: “FIRSATÇILIĞA KARŞI ETKİLİ BİR MÜCADELE GEREKMEKTEDİR”

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan HÜDA PAR Sözcüsü Yunus Emiroğlu ise, “Başta gıda olmak üzere temel tüketim maddelerinde esaslı bir indirim ve fiyat istikrarı için maliyet düşürücü tedbirlerin alınması, üretim ve imalat aşamasındaki girdi maliyetlerinin düşürülmesi için gerekli kaynakların sağlanması ve fırsatçılığa karşı etkili bir mücadele gerekmektedir. Aksi halde sadece belli noktalarda ve belli ürünlerde yapılacak fiyat iyileştirmeleri geçici pansuman tedbirler olarak kalacak ve beklenen sonucu vermeyecektir” ifadelerini kullandı.

TBF BAŞKANI DENİZ: “İNDİRİMİ ELBETTE OLUMLU OLARAK KARŞILIYORUZ ANCAK…”

Yapılan indirimler hakkında DOĞRUHABER’e değerlendirmelerde bulunan Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent, “Tarım Kredi marketlerinin sayısı 1.400 civarında. Bu satış noktalarında bugün itibariyle 30 kalem ilerleyen günlerde 40'a yakın kalemde indirim yapılacak. İndirimi elbette olumlu olarak karşılıyoruz. Ancak 1.400 satış noktasına erişemeyen, eriştiği halde talep fazlası nedeniyle indirime giren ürünlere erişemeyen tüketici söz konusu olursa, bu indirimin piyasada diğer marketlerin fiyatlarında indirim sağlaması oldukça zor görünüyor. Ürün arzında yoğunluk ve bu indirimli ürünlerin tüketicilerin büyük çoğunluğuna ulaştırabilmesi üzerinde ekonomi yönetiminin düşünmesi gerekiyor. Öte yandan akla gelen diğer soru da, indirimli fiyatlarla satış yapıldığı halde zarar söz konusu değilse, bugüne kadar neden bu yöntem, üstelik tarım kredi marketlerinde satılan diğer ürünleri de kapsayacak şekilde uygulanmadı? Zararına satış söz konusu ise, zarar edilen paranın bedeli 85 milyon tarafından ödenecek ise, bunun adına vatandaşa hizmet olarak değerlendirilmesi mümkün mü? Bu iki noktaya dikkat çekerek, yapılan indirimi olumlu buluyor, diğer zincir marketler tarafından da örnek alınması, en azından temel gıda ürünlerinde karlılık oranlarında düşüşe gitmelerini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

TÜKONFED BAŞKANI AĞAOĞLU: "İLK REFERANS NOKTASI TARIM KREDİ KOOPERATİFİ MARKETLERİ OLMALI"

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu konu hakkında, "Hazine ve Maliye Bakanımız da zincir marketlere çağrıda bulundu. Diğer zincir marketler de referans fiyatı oluştururken bugün kendilerine Tarım Kredi Kooperatiflerinin fiyatlarını referans alsınlar. Hatta onunla yarışsınlar. İngiltere'deki üç büyük zincir market birbirleriyle nasıl yarışarak hem indirim hem de yıl sonuna kadar sabit fiyat garantisi verdilerse bizim zincir marketlerimiz de birbirleriyle yarışıp piyasada fiyat oluşmasında kendileri referans olabilirler. Ama ilk referans noktası Tarım Kredi Kooperatifi marketleri olmalıdır. Burada çok ucuz ürünler var, vatandaş acele etmesin." diye konuştu.

VATANDAŞ: İNDİRİM DİĞER MARKETLERE GÖRE HİÇ FARK ETMİYOR

Öte yandan İLKHA mikrofonlarına konuşan vatandaşlar ise indirimin fiyatlara fazla yansımadığını öne sürdü. Yapılan indirimi diğer marketlerle karşılaştıran Semih Yılmaz, "İndirim diğer marketlere göre hiç fark etmiyor. Malı küçültülüp deniliyor ki ucuza veriyoruz, ucuz değildir. Millet de hücum ediyor. Gelen benim gibi boş çıkıyor. Diğer marketlerle hemen hemen aynı belki daha fazla fiyat farkı var" şeklinde konuştu. Bariz bir farkın yaşanmadığını öne süren Emekli İhsan Sekin, "Sabah erkenden indirimli fiyatları görmeye geldik, fakat çok bariz indirimli bir şey göremedim. Yani ben şahsen bir şey almadım. Diğer marketler zincirinden farklı bir şey göremedim" ifadelerini aktardı. Ayşe Sandal ise bazı ürünlerde indirim yapıldığını belirterek "Fırsat ürünü yazdığı yerde fark tabii var. Diğer marketlerle karşılaştırdık, aynı olan şeyler de mevcuttu. Fırsat ürünlerinde indirim vardı. 2-3 lira da olsa fark vardı. Orta halli geçimli olduğumuz için bütçemizi düşürmek zorundayız." dedi.