Şanlıurfa Valiliğinden kentte meydana gelen silahlı kavgayla ilgili açıklama

Şanlıurfa Valililği, Haliliye ilçesi Eğerkıran Mahallesi’nde bir kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Ekleme: 14.08.2022 14:30:10 / Güncelleme: 14.08.2022 15:33:33 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için 

Haliliye ilçesi Eğerkıran Mahallesi’nde aralarında husumet bulunan aileler arasında çıkan silahlı kavgada bir kişi ölmüştü.

Şanlıurfa Valiliği, yaşanan olayla ilgili yazılı açıklama yayınladı.

Açıklamada, “Haliliye ilçesi Eğerkıran Mahallesi’nde bulanan tarımsal arazilerin tamamına yakınının müşterek arazi olması (2.600 dönüm ve 18 tapu kaydı) sebebiyle Muratoğlu ve Altun aileleri aralarında bu arazileri kullanmaya yönelik geçmiş yıllara dayanan bir husumet vardır.  1985 yılında soyadı Parmaksız olan Şanlıurfa merkezinden bir aile ile Eğerkıran Mahallesi’ndeki diğer hak sahibi aileler (Muratoğlu ve Altun aileleri) arasında düzenlenen Rızai Taksim ile arazilerin paylaşımı yapılmıştır. Bu anlaşmaya göre arazilerin kullanımı 2016 yılına kadar devam etmiştir. 2016 Eğerkıran Mahallesi’nde tapulaştırma çalışmasına başlanmıştır. Ancak aileler arasındaki husumet ve ailelerin itirazı ile çalışma tamamlanamamıştır.  

Bu süreçte Eğerkıran Mahallesi’ndeki müşterek arazi kesiminde çok büyük pay sahibi olan PARMAKSIZ ailesine ait yaklaşık (924) dönüm arazinin Rızai Taksim’de yeri belirtilmiş olmasına rağmen, aile tarafından köydeki husumetten dolayı ekilip biçilmediği zamanlarda Muratoğlu ve Altun aileleri tarafından Parmaksız ailesinin arazileri izinsiz bir şekilde ekilip biçilmiştir. Muratoğlu ve Altun ailelerinin Parmaksız ailesine ait ekilip biçilmeyen arazilerini kullanma isteği aileler arasında husumeti arttırmış ve günümüze kadar getirmiştir.

Söz konusu Parmaksız ailesine ait arazileri izinsiz kullanan Muratoğlu ve Altun aileleri hakkında ‘Hakkı Olmayan Yere Tecavüz’ suçundan adli işlemler yürütülmüş olmasına rağmen taraflar arasında devam eden husumet silahlı tehdit ve silahlı çatışma olarak devam etmektedir. Meydana gelen olayların sona ermesi maksadıyla söz konusu ailelerle Valimizin talimatıyla Haliliye Kaymakamımız, Vali Yardımcılarımız ve Güvenlik Amirlerimiz ailelerimizle defaaten görüşmüş fakat aileler uzlaşı sağlamamışlardır.” denildi.

Açıklamanın devamında ise “Yaşanan bu süreçte toplam 15 asayiş olayı meydana gelmiştir. Yürütülen adli süreçte toplam 121 kişi hakkında adli işlem yapılmıştır. Gözaltına toplam 61 şahıs alınmıştır. 13 şahıs tutuklanmış, 41 şüpheli hakkında adli kontrol işlemi uygulanmıştır. Eğerkıran Mahallesi’nde icra edilen faaliyetlerle ilgili olarak farklı zamanlarda toplam 36 ev araması yapılmıştır. Yapılan ev aramaları neticesinde;

11 adet Kalaşnikof marka uzun namlulu tüfek,

3 adet G1 marka uzun namlulu tüfek,

1 adet G3 marka uzun namlulu tüfek

11 adet av tüfeği,

1 adet Browning marka tabanca, tabancaya ait (1) adet şarjör,

13 adet fişek 9 mm çapında,

21 adet Kalaşnikof şarjörü,

1700 adet 762x39 mm dolu fişek,

75 adet av tüfeği kartuşu (dolu) ele geçirilmiştir.

Eğerkıran Mahallesi’nde meydana gelen asayiş olaylarına zamanında müdahale edilerek gerekli adli tahkikatlar yürütülmektedir.

Olayların önüne geçmek maksadıyla Eğerkıran Mahallesi’ne 1 Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı ve 1 KİRPİ TTZA aracı 35 gün süre ile 24 saat esasına göre görevlendirilmiş olup, asayiş devriyeleri ile gerekli önleyici tedbirler alınmıştır.  Yapılan adli ve idari işlemelerden sonra 01 Ağustos 2022 tarihinden itibaren herhangi bir önemli silahlı asayiş olayı meydana gelmemiştir.” ifadelerine yer verildi.

Açıklama şu ifadelerle son buldu:

“13 Ağustos 2022 saat 18.00 sıralarında yine aynı aileler arasında silahlı çatışma olayı meydana gelmiştir.  M.A isimli şahıs baş kısmından vurulmuş olup kaldırıldığı Hilvan Devle tHastanesi’nde hayatını kaybetmiştir.

Olayla ilgili olarak 7 adrese yapılan aramada suç ve suç unsurlarına rastlanılmamıştır. Alınan ifadeler doğrultusunda olaya karıştığı iddia edilen İ.A yakalanmış, A.İ ve F.A isimli şahısları yakalama çalışmaları devam etmektedir.

Olayların daha da büyümemesi için olayın tarafı olan ailelere Valiliğimiz tarafından itidal çağrısı yapılmış olup, Eğerkıran Mahallesi’nde güvenlik güçlerimiz tarafından tüm tedbirler alınmıştır. Olayla ilgili adli ve idari süreç devam etmektedir. Konu tüm birimlerimiz tarafından hassasiyetle takip edilmektedir.” (İLKHA)