Konut açığının fazla olduğu Şanlıurfa'da fazla konut üretimi talebi

Nüfus yoğunluğunun fazla olduğu illerin başında gelen Şanlıurfa'da fazla konut ihtiyacı olduğunu belirten ŞUTEM Başkanı Selahattin Tokmak, yeni konut projesi kapsamında Şanlıurfa'ya pozitif bir ayrımcılık yapılması gerektiğini ifade etti.

Ekleme: 12.08.2022 18:45:19 / Güncelleme: 12.08.2022 18:46:01 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Şanlıurfa'da konut fiyatlarında artış sürerken kent genelinde satılık ve kiralık ev sıkıntısı devam ediyor.

Türkiye'nin konut açığının yüksek olduğu illerin başında gelen Şanlıurfa'da büyük bir konut açığının olduğunu belirten Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Odası (ŞUTEM) Başkanı Selahattin Tokmak, müteahhitlerin konut üretimine teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

 

Tokmak, kentteki daire fiyatlarının yüksek olduğuna işaret ederek konut fiyatlarının daha makul seviyeye indirilmesi talebinde bulundu.

Kiralara yüzde 25'ten fazla zam yapılması durumunda kiracıların gerekli mahkemeye başvurabileceğine değinen Tokmak, kiracıların yasal hakkına dikkat çekti.

Sosyal konut projesi ile ilgili değerlendirmede bulunan Tokmak, Şanlıurfa'ya proje kapsamında 4500 konut yapılacağını tahmin ettiklerini söyledi.

"Şanlıurfa'da büyük konut açığı var"

Şanlıurfa'nın hızla gelişen bir şehir olduğunu ifade eden Tokmak, "Şanlıurfa'da istatistiklere bakarsak; satılık evlerde çok büyük problemler var. Türkiye genelinde ise her yıl 750 bin tane konut ihtiyacı var. Bugün 450 bin tane konut açığının olduğunu biliyoruz. Bu açığın birçoğu da Şanlıurfa'dadır. Şanlıurfa hızla büyüyen bir şehirdir. İçten ve dıştan göç alan bir şehirdir. Sürekli insanlarımız evleniyor diye ev ihtiyacı oluyor. Eskiden özellikle bir evin içerisine 2-3 ev sığabiliyordu. Yeni evlenenler bir evin içerisinde kalabiliyordu ama en fakir aileye bile yeni ev açmak durumunda kalınabiliniyor. Bu nedenlerden dolayı Şanlıurfa'da büyük konut açığı var. Hızlı bir şekilde konut üretimi yapılması gerekiyor. TOKİ'nin ve belediyelerin özellikle bu konuda müteahhitlerin teşvik edilmesi gerekiyor. Konut üretiminin artırılması gerekiyor." diye konuştu.

Fiyatlar daha uygun seviyeye indirilmeli"

ŞUTEM Başkanı Selahattin Tokmak

Daire fiyatlarının kentteki vatandaşların alım gücünü aştığını belirten Tokmak, "Şanlıurfa'da 2+1 dairelerin fiyatı ortalama 1 milyon diyebiliriz. Daha düşük fiyatta olan daireler de var. Şanlıurfa halkının geçim kaynağının büyük bir kısmında çiftçilik yer alıyor. Geriye kalan vatandaşlarımızın alım gücünü fiyatlar aşmış durumda. Fiyatların daha uygun seviyeye indirilmesi gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Kiralara yüzde 25'in üstünde zam yapılmasını doğru bulmuyoruz"

Kiralara fazla zam yapılması durumundan bahseden Tokmak, "Mevcut kiralara en fazla yüzde 25 zam uygulanacağı açıklandı. Diğer türlü bir zam olursa herkesin bir yasal hakkı vardır. Gerekli mahkemelere başvurulabilir.  Vilayetler içinde bulunan hakem heyetleri var. Bu yerlere başvurularak haklar aranabilir. Kiralara yüzde 25'in üstünde zam yapılmasını doğru bulmuyoruz.

Tokmak, son olarak sosyal konut projesinden de bahsederek "TOKİ'nin yapacağı konutların sayısı açıklanmadı ama duyduğumuz kadarıyla 4500 konut Şanlıurfa için konuşuluyor. Bu sayının Şanlıurfa için yeterli olmadığını düşünüyoruz. Şanlıurfa'ya pozitif ayrımcılık yapılarak daha fazla konutun yapılması gerekiyor. Şanlıurfa'daki esnaf ve sanatkarlara pozitif ayrımcılık yapılarak kontenjan sağlanmasını istiyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar