Böğürtlen sezonu açıldı

Bingöl merkez Beyaztoprak Köyü'nün meşhur meyvesi olan ve kimileri için geçim kaynağı olan böğürtlen sezonu açıldı.

Ekleme: 11.08.2022 16:40:10 / Güncelleme: 11.08.2022 16:40:10 / Güncel / Bingöl Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Böğürtlen, Bingöl merkez Beyaztoprak köyünde köy halkı ve çevre köy sakinlerinin geçim kaynağı oluyor. Dikenli dalları ve yapraklarından dolayı toplanması oldukça zor olan halk arasında dırık olarak adlandırılan böğürtlen için aile bireyleri çoluk çocuk böğürtlenin olduğu bölgelere sabahın erken saatlerinde gidip kovalarını dolduruyor. Topladıkları böğürtlenleri evin gençleri ve çocukları da çarşı merkezde 5 litrelik küplere doldurulmuş şekilde 150 liradan satarak yaz sezonunda aile geçimlerini karşılıyorlar.

Sağlığa da oldukça faydalı olan böğürtlen yazın sıcak aylarından olan Temmuz ayının sonunda çıkmaya başlayıp Kasım ayı ortalarında bitiyor. Bingöl'de pazarı güçlü olan böğürtlen sipariş üzeri il dışına da gönderiliyor.

Gülgiller familyasının en sevilen üyelerinden olup mayhoş tadı ile damaklarda lezzet oluşturan böğürtlenin İnsan sağlığına da birçok faydası var. İçerdiği antioksidan içeriği sayesinde vücutta kanserli hücrelerle savaşan böğürtlen aynı zamanda akciğer kanseri ve kolun kanseri riskini azaltıyor. İyi bir kan şekeri düzenleyicisi olan böğürtlenin göz sağlığı, bağırsak sağlığı, kan akışını düzenleme, damar tıkanıklığı tedavisi gibi birçok faydası bulunuyor.

Böğürtlen satıcısı Önder Ercan

Böğürtlen ile geçimini sağlayanlardan Önder Ercan böğürtlen tezgâhı başında İLKHA muhabirine konuştu.

"Okul masraflarımızı karşılıyoruz"

Böğürtlen satıcısı Önder Ercan, "Böğürtlen satıyoruz. Genelde yaz mevsiminde satıyoruz. Kasım ayına kadar var. Geçimimizi bununla saplıyoruz. Beş kilosunu 150 liradan satıyoruz. Okul masraflarımızı bu şekilde karşılıyoruz. Bu yıl okul servisi de yok. Yol servislerimizi bununla karşılıyoruz. Aile geçimimizi bununla karşılıyoruz. Yaz meyvesidir çok sağlıklıdır. Kana, tansiyona ve her türlü hastalığa iyidir. Bundan reçel de yapılıyor, dolaba koyup kış aylarında yiyorlar. Reçel yaptıklarında genelde suyunu içiyorlar." şeklinde konuştu. (İLKHA)

 

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler