Erken yaşlanmaya neden olan 7 alışkanlık

İngiliz Independent gazetesinin haberine göre uzmanlar, 7 faktörün yaşlanma üzerinde etkili olduğunu ortaya koydu.

Ekleme: 09.08.2022 22:52:33 / Güncelleme: 09.08.2022 23:06:57 / Sağlık
Destek için 

Erken yaşlanmaya neden olan faktörler şu şekilde sıralandı:

1-Alkol tüketmek

Oxford Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, alkolün DNA'ya zarar vererek yaşlanma sürecini hızlandırdığına dair yeni kanıtlar ortaya koydu. Uzmanlar, yaklaşık 250 bin kişinin verilerini inceledi ve alkol içenlerin telomerlerinin daha kısa olduğunu buldu.

2-Güneşe maruz kalmak

Birçok bilimsel çalışma, güneş ışığına maruz kalmanın cilt yaşlanmasına neden olabileceğini gösteriyor. 2013 yılında yapılan bir araştırma, yüzdeki yaşlanma belirtilerinin yüzde 80'inden UV ışınlarının sorumlu olduğunu gözler önüne serdi.


3-Hareketsizlik (Fazla oturmak)

Uzmanlar, çok fazla oturmanın ve daha az aktivitenin yaşla birlikte kas inşa etmeyi zorlaştırdığını ve osteoporoz, halsizlik ve düşme sonucu kalça kırığı riskini artırdığını belirtiyor.

4- Sigara kullanımı

Sigara kullanmanın cildi sağlıklı ve elastik tutan protein olan kolajen üretimini etkilediği düşünülüyor. Yaşlandıkça vücudumuz daha az kolajen üretir. Bu nedenle cilt sarkmaya ve kırışıklıklar oluşmaya başlar. Sigara içmek bu süreci hızlandırarak erken yaşlanmaya neden olur.

5- Sağlıksız beslenmek

Sebze, bakliyat, tahıl ve meyve gibi yüksek lifli gıdalar, telomer uzunluğu ile ilişkilidir. Bu gıdalar, diğer antioksidanların yanı sıra C, E vitaminleri ve beta-karoten gibi besinlerle dolu.Uzmanlar, balık, avokado ve kuruyemiş gibi sağlıklı yağ kaynaklarını da beslenmemize dahil etmenin, telomer uzunluğunu azaltan ve birçok hastalığa neden olabilen kırmızı ve işlenmiş et ile şekerli içeceklerin alımını azaltmanın da önemli olduğunu söylüyorlar.


6- Gerginlik

Şiddetli stres de telomerlerin uzunluğunu azaltıyor ve kan basıncını yükseltiyor. Bu da yaşlanmayla ilintili hastalıklara yakalanmaya neden olabilir. Bu gerilime karşı koymak için uzmanlar, bir psikiyatristle bu konuda konuşmayı, derin nefes alma, meditasyon ve yoga yapmayı tavsiye ediyor.


7- Uykusuzluk

Uzmanlar, daha kısa telomerlerin de yeterince uyumamakla bağlantılı olduğu görüşünde. Ayrıca uyku yoksunluğunun, egzersiz yapmamak, şekerli ve yağlı yiyecekler yememek gibi hastalık riskini artıran sağlıksız davranışların olasılığını da artırdığı belirtiliyor.

Etiketler: