AK Parti'den dolar kuruna karşı 'varlık' hamlesi!

AK Parti'den 18 TL'ye dayanan dolar kuruna karşı 'varlık barışı' hamlesi geldi. Yurtdışındaki varlıklar Türkiye'de 1 yıl tutulursa vergi oranı sıfır olarak uygulanacak.

Ekleme: 09.08.2022 10:52:00 / Güncelleme: 09.08.2022 10:55:43 / Ekonomi
Destek için 

Piyasalarda güçlü gelen  ABD verileri sonrası  Fed'in önümüzdeki toplantıda 75 baz puanlık faiz artırımına gideceği ihtimali sonrasında  dolar küresel bazda güçlenmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta kısa süreli de olsa 18 TL'yi aşan dolar kuru yeni haftada dar bantta fiyatlanırken AK Parti'den dikkat çeken hamle geldi.

DOLARA KARŞI VARLIK BARIŞI HAMLESİ GELDİ
Hazine ve Maliye Bakanlığı bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bazı varlıkların ekonomiye kazandırılması hakkında tebliğ Resmi Gazete'de yayınlandı.

Tebliğ, söz konusu maddeyle kurumlar vergisi kanununa eklenen geçici 15. maddenin ilgili hükümleri doğrultusunda gerçek ve tüzel kişilerin, yurt dışı ve yurt içi varlıklarının Türkiye'ye getirilerek kayıt altına alınmasına ilişkin açıklamaları içerdi.

Buna göre gerçek ve tüzel kişiler, yurt dışı ve yurt içi varlık barışı uygulamasından 31 Mart 2023'e kadar Türkiye'deki banka veya aracı kurumlara bildirim veya beyanda bulunmak suretiyle yararlanabilecekler. Bu varlıklara ilişkin olarak vergi dairelerine herhangi bir beyanda bulunulmayacak. 

1 YIL BANKADA TUTULARSA VERGİ ALINMAYACAK
Gerçek ve tüzel kişiler bu kapsamda, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile yurt dışı kredilerin ve sermaye avanslarının kapatılmasında kullanılan varlıklar için tek bir bildirim verecekler. 

Beyan edilen varlıkların Türkiye'deki banka ve aracı kurumlardaki hesaplarda en az 1 yıl süreyle tutulması halinde vergi oranı sıfır olarak uygulanacak ve bu kapsamda ödenen peşin vergiler ilgilinin başvurusu üzerine iade edilecek.