Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Türkman: Üreticiler zarar ediyor

Gaziantep’te son günlerde gündeme gelen üreticilerin sorunlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, üreticilerin ciddi anlamda zarar ettiklerini söyledi.

Ekleme: 08.08.2022 15:30:18 / Güncelleme: 08.08.2022 15:30:18 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, kentte son günlerde gündeme gelen üreticilerin sorunları ve sıkıntılarıyla ilgili bir basın açıklaması düzenledi.

Hiçbir besici ve üreticinin et fiyatlarında yapılan indirime karşı olmadıklarını belirten Türkman, yaptığı açıklamada, yetkililerin üreticilerie yönelik iyileştirme adımlarını bir an önce atması gerektiğini ifade etti.

Üreticilerin yaptığı yol kapatma eylemiyle de ilgili bir değerlendirmede bulunan Türkman, yapılan eylemin sadece zarar eden üreticilerin, sorunları hakkında sesini duyurmak istediklerini fakat medyada bir provokatör olarak gösterildiğini belirtti.

Devletin üreticilere arpa ve yem desteği vermesi gerektiğini söyleyen Türkman, canlı hayvan ihracatının açılması halinde tüm üreticilerin sorunlarının hallolacağını ifade ederek her geçen gün zarar eden üreticilerin mağduriyetlerinin durdurulması yönünde çağrıda bulundu.

Et ve Süt Kurumu’nun aldığı et fiyatında yüzde 25’lik indirim kararına üreticilerin karşı olduğu gibi yanlış anlaşıldığını belirten Türkman, "Et ve Süt Kurumu birkaç gün önce et fiyatlarında yüzde 25 indirim uygulayacaklarını açıkladı. Bu karar çok yanlış algılandı. Bizim et fiyatlarında yapılan indirime karşıyız gibi algılandı. Tüketicinin her zaman uyguna et almasını istiyoruz. Dolayısıyla Et ve Süt Kurumu’nun iyi niyetle yapmış olduğu bu hamle, üreticiye komple zarar verdi. Hayvan pazarı şu an iyice tıkandı. Eğer canlı hayvan ihracatı açılır toklu dediğimiz ağır malı ihracata gönderirsek kuzuda da bir hareketlilik olacaktır." dedi.  

"Üreticiler ve besiciler şu an gerçekten zarar ediyor"

Alınan kararların sorunları çözmediğini ifade eden Türkman, hiçbir üreticinin devlete karşı olmadığını sadece sorunlarının çözüme kavuşması için eyleme başvurduğunu belirtti.

Türkman şunları söyledi: "Alınan kararlar şu an mevcut sorunları çözmüyor. Et ve Süt Kurumu 90 TL’den 26 kilogramı geçmeyecek şekilde karkası alıyor. 26 kilogramın üstündekini de 82 TL’den alıyor. Ağır hayvanda 100 TL’nin altı zarardır. Kuzuda bu fiyat 120 TL’ye çıkması gerekiyor. Üreticiler ve besiciler şu an gerçekten zarar ediyor. Üreticiler şu an zararına üretim yapıyorlar. Bu insanlar emeğinin karşılığını almak istiyor. Kimse devlete karşı gelip provokatörlük yapmıyor. İnsanlar şu an batıyorlar. Birileri biz toplanalım, haftaya karar alalım derken insanlar mağdur oluyor. Mağdur olan insanlar sadece burada yoktur. Türkiye’nin her tarafında mağdur olan insanların sayısı çoktur. Acilen iyileştirme adımlarının atılması gerekiyor. Toprak Mahsülleri Ofisi’nin aracılığıyla da arpa desteği verilmesinin sağlanması gerekiyor. Bu yapıldığı zaman sorun çözülmüş olacaktır. Yoksa şu an bu sorunlardan dolayı yol tıkanmış ve içinden çıkılmaz bir hale girmiştir. İnsanlar batıyor ve günden güne zarar ediyorlar."

"Canlı hayvan ihracatında Gaziantep bu işin merkezidir"

Pazarda ve tüketimde ciddi bir düşüşün olduğunu ama buna rağmen üretimin devam ettiğini belirten Türkman, üreticilere sahip çıkılması gerektiğini ve bir an önce canlı hayvan ihracatının açılması gerektiğini söyledi.

Üreticilerin besleyemediği dişi hayvanlarını kestiğini belirten Türkman, "Canlı hayvan ihracatında Gaziantep bu işin merkezidir. 4-5 gündür karkas ihracatı için uğraşılıyor. Yurt dışına gidecek karkas ihracatı 4 bin 940 kilogramdır. Bu rakam toplam 5 ton bile değildir. Bizim kaybedecek bir dakika bile vaktimiz yoktur. Biz ihracat açılsın istiyoruz. Şu an bir tıkanıklık var. Pazarda ve tüketimde bir düşüş var ama üretim devam ediyor. Bu tıkanıklığın önünün açılması için ihracat açılsın. Kimse devlet ya da Et ve Süt Kurumu illa gelsin bu hayvanları alsın demiyor. Bu tıkanıklık devam ederse, farklı sorun ve sıkıntılara sebep olur. İnsanlar dişi hayvanlarını kesiyorlar, satıyorlar ve bu sektörden çıkıyorlar.  Bunlara sahip çıkarsak önümüzde ki süreçte ülke kaybetmez. Sahip çıkılmazsa hepimiz kaybederiz." şeklinde konuştu. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar