Kanser hücrelerinin büyümesinin sıcaklıkla ilişkisi var mı?

İsveç'teki Karolinska Enstitüsü araştırmacıları tarafından fareler üzerinde yapılan araştırmaya göre sıcaklık düşüşünün düzenlenmesi, kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatıyor.

Ekleme: 06.08.2022 22:01:04 / Güncelleme: 06.08.2022 22:05:45 / Sağlık
Destek için 

Önceki araştırmalar, 28 santigrat derecenin çoğu insan için genellikle rahat bir ortam sıcaklığı olduğunu göstermişti. Ancak Nature dergisinde yayımlanan çalışma, kanser hastaları için soğuk havaların, tümörlerin büyümesi için ihtiyaç duyduğu şekerleri tüketen, ısı üreten kahverengi yağı harekete geçirmede faydalı olduğunu gösterdi.

Karolinska Enstitüsü'nün Mikrobiyoloji, Tümör ve Hücre Biyolojisi Bölümü'nden Profesör Yihai Cao, kurumun internet sitesinde yayınlanan raporda şunları şu açıklamada bulundu:

"Soğukta aktive olan kahverengi yağ dokusunun, glikoz için tümörlerle rekabet ettiğini ve farelerde tümör büyümesinin önlenmesine yardımcı olabileceğini tespit ettik. Bulgularımız, soğuğa maruz kalmanın kanser tedavisinde umut verici yeni bir yaklaşım olabileceğini ancak bunun daha geniş çaplı klinik çalışmalarda doğrulanması gerektiğini gösteriyor.”

Çalışmada, soğuk ve sıcak koşullara maruz kaldıklarında kolorektal, meme ve pankreas da dahil olmak üzere farklı kanser türlerine sahip farelerde tümör büyüme oranları ve hayatta kalma oranları karşılaştırıldı. Çalışmada 4 derecedeki ortama alıştırılan fareler, önemli ölçüde daha yavaş tümör büyümesi gösterdiler ve 30 derece odalardaki farelerin neredeyse iki katı uzun yaşadılar.

Araştırmacılar bu durumun nedenini bulmak için hücresel etkileşimleri incelemek üzere dokuları analiz ettiler. Kanser hücrelerinin büyümek için tipik olarak büyük miktarda glikoz veya şekere ihtiyaç duyduğu glikoz metabolizmasını kontrol etmek için görüntüleme testleri kullandılar.

Cao konuya dair "Yüksek şekerli içecekler, düşük sıcaklıkların kanser hücreleri üzerindeki etkisini ortadan kaldırıyor gibi görünüyor. Bu da glikozu sınırlamanın muhtemelen bir tümörü bastırmanın en önemli yollarından biri olduğunu gösteriyor" dedi.

Araştırmacılar bulguların insanlar üzerindeki doğruluğunu incelemek için, Pozitron Emisyon Tomografisi (PET) taramalarını kullanarak gönüllü altı sağlıklı kişi ve kemoterapi gören bir kanser hastası ile çalışma yürüttüler. Düşük oda sıcaklığına maruz kaldığında şort ve tişört giyen sağlıklı yetişkinlerin ve kanser hastalarının boyun, omurga ve göğüs bölgesinde aktif olan önemli miktarda kahverengi yağ tespit ettiler.

ŞARKUL AVŞAT

Etiketler: