Başbağlar Katliamı ile ilgili 21 PKK'li hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde gerçekleştirilen katliam ile ilgili 21 PKK elemanı hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame kabul edildi.

Ekleme: 05.08.2022 07:40:14 / Güncelleme: 05.08.2022 09:14:14 / Güncel / Erzincan Haberleri
Destek için 

Takvim yaprakları 5 Temmuz 1993'ü gösterdiğinde Türkiye'de tarihin en karanlık günlerinden biri olan Başbağlar Katliamı yaşandı. Cumhuriyet tarihinin en büyük sivil katliamlarından biri olan Başbağlar katliamının üzerinden tam 29 yıl geçti.

2 Temmuz'da Sivas'ta Pir Sultan Abdal'ı anma etkinlikleri için kente gidenleri hedef alan saldırıdan 3 gün sonra Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyüne silahlı bir grup tarafından baskın düzenlendi.

Başbağlar katliamının hesabı 29 yıldır sorulmadı
Şehid yakınları Başbağlar Katliamı'nı anlattı

5 Temmuz Pazartesi akşamı 20.00'de başlayan katliam saat 22.00'ye kadar sürdü. Köyün giriş çıkışları tutuldu, telefonlar kesildi. Gece 01.00 sularında Başpınar Jandarma Karakolu'na haber verildiği halde, ihbara itibar edilmedi.

Sabah 05.00 sıralarında komşu köye sığınan bir vatandaşın, İstanbul'daki oğlunu, oğlunun da Kemaliye Kaymakamını aramasıyla devlet olaydan haberdar oldu.

Köylülerin kendi imkânları ile yaptırdığı okul, cami, köy odaları, imam evi, mahalle odaları, öğretmen lojmanı, yüzlerce hayvan, 5 araç ve 191 ev lav silahları, el bombaları, dinamit ve yanıcı kimyasallarla yakıldı.

Erkekleri kurşuna dizdiler

Ezanın okunduğu sırada camiye giren örgüt mensupları cemaati zorla dışarı çıkardı. 1,5 saat örgüt propagandası yaptıktan sonra tüm erkekler kurşuna dizildi, burada 29 kişi şehadete erişti. Daha sonra köy ateşe verildi ve 214 ev, köy okulu, köy camii, halkevi yakıldı. Yakılan evlerde saklanan 1'i kadın 4 kişi de yanarak şehid oldu.

İddianame kabul edildi

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, Başbağlar köyünde 33 sivilin şehit edilmesi olayıyla ilgili PKK/KCK elemanı oldukları tespit edilen 21 sanık hakkında iddianame hazırlandı.

PKK/KCK üyesi oldukları tespit edilen A.Ç, A.T, C.Ş, D.K, D.S, E.M, E.K, F.Y, H.S, H.A, H.Y, İ.H.A, İ.T.Y, M.İ, M.D, M.A, N.Ö, S.Ö, S.T, Ş.Ö. ve Ü.B. hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Katliamda sorumluluğu bulunan PKK elemanlarının, katliamda kullanılan silahların kriminal incelemesi, tanık ve daha önce birçok farklı eylemlere katılmış örgüt mensuplarının ifadeleri sonucu tespit edildiği belirtildi.

Soruşturma aşamasında 1'i adli kontrol şartıyla serbest bırakılan ve 20'si hakkında yakalama kararı çıkarılan sanıkların ilk duruşması 17 Ekim'de görülecek. (İLKHA)