Akkuyu nükleer santral inşaatında neler oluyor?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) ve yüklenici Titan 2-IC İçtaş konsorsiyumu arasındaki ihtilafın çözümü için gerekli girişimlerde bulunulduğunu duyurdu.

Ekleme: 03.08.2022 12:39:55 / Güncelleme: 03.08.2022 12:39:55 / Güncel
Destek için 

Bakanlık açıklamasında, Akkuyu NGS'nin, Türkiye Cumhuriyeti'nin bugüne kadar tek kalemde yapılan en büyük yatırımı olduğu ifade edildi.

Akkuyu NGS, her biri 1200 megavat kapasiteli 4 reaktörün tam kapasite devreye girmesiyle Türkiye'nin toplam elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unu tek başına karşılayacak. Söz konusu proje toplamda 20 milyar doları buluyor.


Ancak çoğunluk hissseleri ROSATOM'a (Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu) ait olan Akkuyu Nükleer AŞ, geçtiğimiz günlerde Türk firması IC İçtaş İnşaat AŞ ile sözleşmesini feshetti.

Bazı  siyasilere göre Rus şirketin bu adımı, Türkiyeli firmalarının projeden tahliyesi anlamına geliyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Teknoloji transferi ve yüksek teknolojili üretim, ülkemizin kalkınması için stratejik öneme sahip. Ancak Akkuyu'da yapılan hukuksuz fesih işlemi, Türk şirketinin tasfiye edilerek ülkemizin nükleer enerji alanındaki gelişimini engellemek anlamına geliyor. Bu kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

Rosatom'un bir birimi olan Akkuyu Nükleer AŞ'den cumartesi günü yapılan açıklamada, Türk firmasıyla olan anlaşmanın feshinden sonra santralin kalan inşaat işlerini üstlenmek üzere "TSM Enerji" ile bir anlaşma imzaladığını bilgisi verilmişti.

Ticaret siciline göre, "TSM Enerji"nin sahibi Rusya merkezli üç şirket.

Ayrıca IC İçtaş'la sözleşmenin neden feshedildiği konusunda ayrıntı vermeyen Akkuyu Nükleer AŞ, TSM ile yapılan sözleşmenin, projenin daha önceden belirlenen tarihte tamamlanması ve işçilere zamanında ödeme yapılmasını sağlayacağını bildirdi.

IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ise, Akkuyu Nükleer AŞ tarafından yürütülen fesih girişiminin uluslararası hukuka aykırı olduğunu açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamada, Akkuyu Nükleer AŞ'nin, "Akkuyu NGS projesinde çalışmalarını tamamlayan IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ile sözleşmenin feshedildiği" yönündeki basın açıklamalarının hukuken geçersiz olduğu ifade edildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Akkuyu NGS ve yüklenici Titan 2-IC İçtaş konsorsiyumu arasında ihtilafların yaşandığının kamuoyuna yansıdığı belirterek şu açıklamada bulundu:

"Bu süreçte Bakanlığımız tarafların arasındaki ihtilafın çözümü için gerekli girişimlerde bulunmuştur. Önceliğimiz, projenin başından bu yana inşaat sahasında hizmet veren bütün yüklenicilerin ve çalışanların aleyhine bir mağduriyet oluşmaması ve projenin zamanında devreye alınmasıdır. Daha önce olduğu gibi, yine bu çerçevede girişimlerimiz sorunların çözümü için devam etmektedir. Taraflara da böyle bir projede daha sağduyulu ve yapıcı bir görev düştüğünü bir kez daha hatırlatmak isteriz."

Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olacak Akkuyu NGS'ye ilişkin anlaşma 2010'da Rusya ile imzalanmıştı.

Hükümet, her biri 1200 megavatlık 4 reaktörle toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak santralin ilk ünitesinin 2023'teki cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinden önce faaliyete geçirmeyi hedefliyor.

Sıfır emisyonla, çevreye zararlı sera gazı salımı yapılmadan, kesintisiz elektrik üretilebilecek santralin 60 yıl olarak öngörülen işletme ömrünün 20 yıl daha uzatılma imkanı bulunuyor.

Yaklaşık 20 milyar dolarlık maliyetiyle ülkede tek kalemde yapılan en büyük yatırımlardan olan Akkuyu NGS'nin üretimi, Türkiye'nin elektrik talebinin yüzde 10'unu karşılayacak.

EURONEWS

 

Etiketler: