Tayvan: Pelosi yarın adayı ziyaret edecek

Tayvan ordusuna yakın medya kaynakları, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin yarın ülkeyi ziyaret edeceğini öne sürdü.

Ekleme: 02.08.2022 10:25:42 / Güncelleme: 02.08.2022 10:25:42 / Dünya
Destek için 


Pelosi bugün başlayan Asya gezisinin ilk ayağında Singapur’u ziyaret ederek, ülke liderleriyle görüştü ve Amerikan Ticaret Odası’nın ev sahipliğindeki bir resepsiyona katıldı.

Temsilciler Meclisi’nden yapılan açıklamada, Pelosi ve beraberindeki heyetin Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya’da üst düzey toplantılar yapacağı ifade edildi.

Açıklamada, Pelosi’nin ziyaret edeceği ülkeler arasında Tayvan yer almadı.

Ancak Çin devlet medyası, ABD’li yetkilinin Pekin’in uyarılarını görmezden geleceği ve sonunda ülkeyi ziyaret edeceği yönündeki endişeleri belirtti.

ABD Başkanı ve Başkan Yardımcısı’ndan sonra ülkenin en önemli üçüncü yetkilisi olan Pelosi (82), Tayvan’a giderse on yıllardır Taipei’yi ziyaret eden en üst düzey ABD yetkilisi olacak.

Cumhuriyetçi Newt Gingrich, 1997’de Tayvan’ı ziyaret eden son Meclis Başkanıydı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, Pelosi’nin ABD yönetimindeki (üçüncü en üst düzey yetkili) konumu nedeniyle Tayvan ziyaretinin Çin’in iç işlerine büyük bir müdahale olacağını ve bunun çok ciddi siyasi sonuçlara yol açacağını söyledi.

Çin resmi yayın organlarından Global Times gazetesi, Pelosi’nin Asya turu sırasında Tayvan havaalanına inmek için ‘uçak arızası veya yakıtın bitmesi gibi’ acil durum argümanlarını kullanabileceğini ileri sürdü.

Global Times eski editörü Hu Xijin Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Tayvan’da durmaya cüret ederse, bu Tayvan Boğazı’ndaki barut fıçısını ateşleyecektir” ifadelerini kullandı.