Tercih Danışmanı Tut: Doğru meslek seçimi kendimizi iyi tanımakla bağlantılıdır

Tercih dönemiyle ilgili öğrencilere ve ebeveynlere tavsiyelerde bulunan Eğitim Uzmanı ve Tercih Danışmanı Ertuğrul Tut, adayın kendisini tanıması ve tercih edeceği bölümü araştırmasının önemli olduğunu vurguladı.

Ekleme: 01.08.2022 17:40:24 / Güncelleme: 01.08.2022 17:40:24 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

2022 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, ÖSYM'nin internet sitesinde geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Adaylar, bu kılavuzlara göre tercihlerini geçtiğimiz cuma gününden itibaren vermeye başladı.

Eğitim Uzmanı ve Tercih Danışmanı Ertuğrul Tut, İLKHA'ya yaptığı açıklamada, tercihlerini yapacak üniversite öğrencisi adayların, tercih yaparken göz önünde bulundurması gerekenler hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

"İlgi ve alakamızın olduğu bölümleri tercih etmek gerekir"

Eğitim Uzmanı ve Tercih Danışmanı Ertuğrul Tut

Tercih sürecinin geçtiğimiz cuma günü itibariyle başladığına dikkat çeken Tut, "Yoğun geçen bir sürecin ardından daha yoğun bir tempoyla kaygı ve heyecan arasında olan bir sürece giriş yaptık. Adaylar bu süreçte üniversiteleri geziyorlar, üniversitelerden bilgi alıyorlar. Aynı zamanda bölümlerden de bilgi alıyorlar. Bu süreç içerisinde tabi çok dikkatli olunması gerekiyor. Adayların, tercih yaparken özellikle ilgi duydukları, kendi alanlarına yönelik ve kendilerini mutlu edecek bölüm ve üniversiteleri listesinde bulundurması gerekiyor. Bu süreç içerisinde yapılan yanlışlardan bir tanesi puanı nereye yeterse oraya gitmek ya da istemediği bir ile ve üniversiteye gitme durumu söz konusu olabiliyor. Bu durum adayların mutluluk ve başarı korelasyonu açısından oldukça sıkıntılı oluyor. Listemizi oluştururken 24 tercih hakkımızın hepsini doldurmak zorunda değiliz. İlgi ve alakamızın olduğu bölümleri tercih etmek gerekir. Buna özellikle dikkat etmemiz gerekiyor." dedi.

"Aileler çocuklarını kendilerinin gerçekleştiremediği projenin devamı olarak görmemeleri gerekiyor"

Tercih edilecek bölümleri kulaktan dolma bilgilerle değil bölümleri araştırarak yapmak gerektiğinin altını çizen Tut, "Benim genelde adaylara sorduğum ve cevabını o esnada hızlı bir şekilde alamadığım 'kendini ne kadar tanıyorsun' sorusunun cevabını adayların kendisine vermesi gerekiyor. Doğru meslek seçimi kendimizi iyi tanımakla bağlantılıdır. Bunun dışında aileler çocuklardan daha kaygılı ve heyecanlılar. Ailelerin baskı unsuru oluşturmadan ve adayı yönlendirirken makul gerekçelerle yönlendirmeleri gerekiyor. Ailelerin kendilerinin gerçekleştiremediği projenin devamı olarak çocukları görmemeleri gerekiyor. Kendi hayallerini çocuklara kurban etmemeleri gerekiyor çünkü adayın ilgisi ve ailenin yönlendirmesi çok farklı olabiliyor. Burada adaylara önerim; en başta kendilerini iyi tanımlayabiliyor olmaları ikincisi de meslekleri iyi tanıyor olmalarıdır. En azından tercih listelerine dahil edecekleri mesleklerin lisans derslerinin ilgi alanının içerisinde olup olmadığına bakarak karar vermeleri önemli bir etken olarak karşılarına çıkabilir." diye belirtti.

Geleceğin meslekleri nelerdir?

Geleceğin mesleği var mıdır şeklinde sık sorulan soruya cevap veren Tut, "Günümüz koşullarında ileriye dönük… mesela pandemi hiç beklemediğimiz bir şeydi pandemi ile birlikte yazılım, bilgisayar mühendisliği gibi bölümler çok fazla rağbet görmeye başladı. Dijitalleşme ile birlikte artık farklı meslek gruplarının çıktığını da görüyoruz. Burada benim her zaman karşısında durduğum; geleceğin mesleğinden ziyade günümüz koşullarında benim olacağım bölümde kendimi geleceğe yetiştirmem gerekiyor. Geçmişte de yapılan hata buydu. Geleceğin mesleği adı altında çok fazla kurban verdik. Geleceğin mesleği dediğimiz çok fazla meslek grubuna öğrenci gönderildi ama beklenilen patlamayı bir türlü yapmadı. Bu durum büyük beklenti de oluşturuyor. Aynı zamanda adayın kendini geleceğe endeksli donanımlı hale getirmesi gerekir. Aslında geleceğin mesleği değil geleceğin insanı olarak kendimizi yetiştirmemiz anlamına geliyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar