Doç. Dr. Çankır: Kişi severek yapacağı işlere yönelebileceği bölümleri tercih etmelidir

Uzmanlar, 2022 YKS tercihlerini yapacak üniversite öğrencisi adayların, tercih yaparken göz önünde bulundurması gerekenler hakkında değerlendirmede bulundu.

Ekleme: 30.07.2022 16:35:16 / Güncelleme: 30.07.2022 16:35:16 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

2022 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, ÖSYM'nin internet sitesinde geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Adaylar, bu kılavuzlara göre tercihlerini geçtiğimiz Cuma gününden itibaren vermeye başladı.

Toplam kontenjanı 1 milyon 61 bin 686 olarak belirlenen üniversitelerin tercihleri 5 Ağustos'ta sona erecek.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal Çankır, üniversite tercih süreci hakkında İLKHA muhabirine önemli değerlendirmede bulundu.

"En önemli mesele öğrencinin severek yapmak istediği işlere odaklanmış olmasıdır"

Üniversiteye giriş sınavının insanların hayatını yönlendiren bir sınav olduğunu ve bu durumun da sınavların önemini ortaya koyduğunu belirten Çankır, "Tercih edilecek meslekler; kişilerin unvanına ve hayatına yön veren unsurlardır. En önemli mesele öğrencinin severek yapmak istediği işlere odaklanmış olmasıdır. Gencimiz seveceği işlere yönelir ve tercihlerde de öncelik verirse 'aldığı puana yazık olur' söylemine bakmamalıdır. Çünkü önümüzde çok örnekler var. Çok iyi puan yaptığı halde 'keşke bu mesleğe, alana giriş yapmasaydım' diyenler oluyor. Dolayısıyla arkadaşlarımız severek yapacakları işlere yönelebilecekleri bölümleri tercih etmelidir. Kararsız olanlar varsa hem özel sektörde hem kamuda hem de akademide yer alabilecekleri programları tavsiye ediyoruz. İktisadi İdari Bilimler Fakülteleri, Siyasal Bilgiler Fakülteleri gibi fakültelerden birini tercih ettiklerinde bu esnekliklere sahip olmuş olacaklardır. Örneğin; 'doktor ya da hukukçu olmak istiyorum' diyen arkadaşlar varsa direk tercih edebilirler diye düşünüyorum." dedi.

"Ailenin öğrenciye saygı duyması ve ona alan bırakılması gerekiyor"

Tercih yapacak öğrencinin ailesine de tavsiyelerde bulunan Çankır, "Ailenin çocuğa belli bir oranda alan bırakması lazım. 18-19 yaşında neredeyse yetişkinliğe ayak basmış bir bireyden bahsediyoruz. Dolayısıyla bu arkadaşlara saygı duyulması ve onlara alan bırakılması gerekiyor. Bu saygıyı tercih rehberi uzmanlarla pekiştirmek gerekiyor. Tercih rehberleri, uzmanlar, dershanelerdeki öğretmenler farklı kişilere götürerek teyitleşme noktasında görüşler alınarak bu iş perçinlenebilir. Kesinlikle 'sen doktor olacaksın, hukukçu olacaksın' diye yapılan baskı ters teper." diye belirtti.

"Açıköğretim Fakülteleri'ni küçümsememek lazım"

Üniversite sınavından düşük puan alanlara Açıköğretim Fakültelerini tavsiye eden Çankır, "Açıköğretim tercihinin çok büyük faydalarının olacağını düşünüyorum. 4 yıl içerisinde herhangi bir üniversitede okumaktansa hem çalışıp hem okuduğunda sektörde iş deneyimine sahip olarak 4 yıl üniversite okuyan rakiplerinin önüne ciddi bir şekilde geçmiş oluyor. Açıköğretim Fakülteleri'ni küçümsememek lazım. Açıköğretimin kamudaki geçerliliği normal bir bölüm gibidir. Kamuda, Açıköğretim ya da normal Üniversiteden mezun olduğunuzda aynı şekilde değerlendirilmiş oluyorsunuz. Dolayısıyla açık öğretimi göz ardı etmemek gerekir." ifadelerini kullandı.

Üniversite öğrencisi adayları; Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2022-YKS) tercih işlemleri http://osym.gov.tr adresinden yapılacak. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar