Irak'ta protestocular yeniden parlamento bölgesini bastı

Mukteda es-Sadr'ın takipçileri, Bağdat'ın hükümet bölgesine giden beton barikatları yıktı.

Ekleme: 30.07.2022 14:30:15 / Güncelleme: 30.07.2022 14:30:15 / Güncel
Destek için 

Irak'ta Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı Muhammed Şiya es-Sudani'nin adaylığına karşı çıkan Sadr destekçileri, protesto gösterilerine yeniden başladı.

Göstericiler, Irak'ta resmi binaların ve yabancı elçiliklerin bulunduğu Yeşil Bölge'nin kapısına giden beton barikatları iplerle yıktı.

Güvenlik güçleri, başkentin yoğun bir şekilde güçlendirilmiş hükümet bölgesinde binlerce Iraklı göstericiyi dağıtmak için gaz kutuları ve ses bombaları kullandı.

Protestocular, parlamentonun feshedilmesi ve yeni bir erken seçim çağrısında bulunuyorlar.

Irak başbakanı Mustafa el-Kazımi, güvenlik güçlerine göstericileri korumaları talimatını verdi ve protestolarını barışçıl tutmalarını istedi.

Geçtiğimiz çarşamba günü, göstericiler  parlamentoyu ele geçirmiş ve Sadr'ın çağrısının ardından bölgeyi terk etmişti. Cuma günü de Ammar el-Hakim liderliğindeki El-Hikma Partisi'nin Bağdat ofisini ablukaya alınmıştı.

Kabine başkanının görevleri, daha önce Sadr bloğunun desteğine güvenen Mustafa el-Kazımi tarafından yerine getiriliyor. 

Irak'ta yeni hükümetin kurulması konusundaki kriz, parlamento seçimlerinin yapıldığı geçen Ekim ayından bu yana sürüyor. Ülkede yeni cumhurbaşkanının seçimi de sürekli erteleniyor. (İLKHA)