ABD ekonomisi teknik olarak resesyona girdi

Piyasaların merakla beklediği ABD büyüme verisi açıklandı. ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 0,9 daraldı. Ekonomi ilk çeyrekte de yüzde 1,6 daralmıştı. ABD böylece iki çeyrek üst üste küçülerek teknik olarak resesyona girdi.

Ekleme: 28.07.2022 18:45:20 / Güncelleme: 28.07.2022 18:48:34 / Dünya
Destek için 

ABD Merkez Bankası (Fed) yüksek enflasyonla mücadele için para politikasında agresif şekilde sıkılaşmaya giderken, bu ekonomiye daralma olarak yansıdı.

ABD ekonomisindeki daralmada, özel stok yatırımları, konut sabit yatırımları, federal kamu harcamaları, eyalet ile yerel kamu harcamaları ile konut dışı sabit yatırımlardaki azalma etkili oldu. Aynı dönemde, ihracat, kişisel tüketim harcamaları ve ithalat arttı.

Yılın ikinci çeyreğinde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi yüzde 7,1'lik yükseldi.

Gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de bu dönemde yüzde 4,4'lük artış kaydetti. 

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, dün düzenlediği basın toplantısında, ABD ekonomisinin şu anda resesyonda olduğunu düşünmediğini söylemişti.

Resesyon nedir?

Resesyon, kelime anlamı olarak 'ekonomik durgunluk' olarak tanımlanıyor. Bir ekonominin iki çeyrek yani 6 aylık dönem boyunca daralma göstermesi teknik resesyon olarak tanımlanıyor. (İLKHA)