Merkez Bankası enflasyon raporunu açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Şahap Kavcıoğlu, yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. Rapora göre yıl sonu enflasyon tahmini %42.8'den %60,4'e yükseldi.

Ekleme: 28.07.2022 10:55:55 / Güncelleme: 28.07.2022 13:15:20 / Ekonomi
Destek için 

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, küresel piyasalarda enflasyondaki yükselişin beklenenden uzun sürebileceği düşüncesiyle alınan kararların, ekonomide yavaşlama olasılığını güçlendirdiğini söyledi.

Kavcıoğlu'nun açıklamaları şöyle:

KÜRESEL EKONOMİLERDE YAVAŞLAMA OLASLIĞI GÜÇLENİYOR: Yılın ikinci çeyreğinde gerçekleşen jeopolitik riskler ile pandemiden kaynaklanan aksamalar küresel iktisadi faaliyeti olumsuz etkilemektedir. Enflasyondaki yükselişin beklenenden uzun sürebileceği düşüncesiyle alınan Para Politikası kararları finansal piyasalarda belirsizliğe ve ekonomide yavaşlama olasılığını güçlendirmektedir. Emtia fiyatları bir miktar geriledi, tedarik süreleri kısalmaya başladı. Enerji fiyatlarındaki yüksek seviyeler ve oynaklık fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya devam etmektedir.

CARİ DENGEDE İYİLEŞME EĞİLİMİ VAR: Türkiye ekonomisi üretim, ihracat ve istihdamı artırmayı merkeze alan bir yapısal dönüşüm sürecindedir. Cari dengemizdeki iyileşme eğilimi devam etmektedir. Küresel emtia fiyatları normalleşme eğilimine girdiğinde, ekonomimiz cari fazla verme kapasitesine ulaşmış olacaktır, bu durum Türkiye ekonomisi için yöne bir dönemin başlangıcına, kısa vadeli finansman ihtiyacının asgariye indiği ihracata dayalı büyümeye işaret etmektedir. Yatırım harcamaları sağlıklı ve sürdürülebilir olarak sağlıklı bir çerçevede devam etmektedir.

Enflasyon tahmini yükseldi!

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, "2022 yıl sonu enflasyon tahmini orta noktası yüzde 60,4. 2023 yıl sonunda yüzde 19,2, 2024 yıl sonunda ise yüzde 8,8 olarak belirlendi" dedi.

AYRINTILAR GELİYOR...