Trafikten men edilen araçların otoparklardan alınmasıyla ilgili yeni düzenlemeler yapıldı

Herhangi bir sebeple trafikten menedilen ve otoparklarda kaderine terkedilen araçlarla ilgili yeni düzenlemeler yapıldı.

Ekleme: 27.07.2022 14:30:15 / Güncelleme: 27.07.2022 14:52:00 / Güncel / Bingöl Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Yapılan düzenlemelerde bağlanan araçların sahipleri tarafından nasıl alınacağı, aracını geri alamasa da araç sahibinin kendisi aracını satabilmek için icra kurumuna müracaat edebileceği belirtiliyor.

Bingöl Yed-i Emin Otopark işletmecisi Mehmet Yolaşan, kamuoyunda çekilen araçların götürüldüğü otoparklar olarak bilinen Yed-i Emin Otoparkları ile alakalı merak edilenleri İLKHA mikrofonları ile paylaştı.

"Herhangi bir sebeple trafikten men edilen araçlar otoparka gelmektedir"

Otopark işletmecisi Emin Yolaşan, "Otoparkımıza tüm motorlu araçlar gelebilmektedir. Buraya trafikten men edilmeleri, trafik sigortalarının yapılmaması, araç üzerinde yakalama haczinin bulunması, kanuna aykırı işlerde kullanılan araçlar, kaza ve güvenlikten ötürü ve gümrüğün işleyişine ters düşen araçlar gelebilmektedir." dedi.

"En kısa sürede çıkabilecek araçlar trafik şubenin trafikten men ettiği araçlardır"

Bingöl Yed-i Emin Otopark işletmecisi Mehmet Yolaşan

Bağlanan araçların çıkış önceliği hakkında konuşan Yolaşan, "Öncelikle her resmi kurumun kendine göre bir işleyişi olmaktadır. En kısa sürede çıkabilecek araçlar trafik şubenin men ettiği araçlardır. Onun da sebepleri sigorta ve fenni muayenelerinin olmayışı ya da aracın üzerinde yakalama haczinin bulunmasıdır." dedi.

"Her kurum sattığı aracın fiyatını kendisi belirliyor"

Otoparkta bekletilip hak sahibinin bilgisi dâhilinde satışa sunulan araçların fiyatlarının nasıl belirlendiği konusunda ise Yolaşan, "Her kurum kendi sattığı aracın fiyatını kendisi belirliyor. Gümrük, milli emlak ve icra müdürlüğü, vergi dairesi ve maliye müdürlüğünün de kendine göre bir fiyat tarifesi vardır. Bizim otoparkın günlük bedeli ise belediye tarafından belirlenen bir tarifemiz vardır. Biz de o tarife üzerinden müşteriden hakkımızı talep ediyoruz." diye belirtti.

"Yeni çıkan yasa ile trafikten men edilmiş veya icralık araç sahibi aracını satabilecek"

Savcılık kararı haricinde hacizli tüm araçların çıkışının yapılabileceğini, aracı bağlı olan araç sahiplerinin veya hak sahiplerinin her zaman hak iddia edebileceğini belirten Yolaşan, "Hak sahibi her zaman hak iddia edebilir. Neticede araç kendisinindir. Aracı her ne kadar alamasa da yeni çıkan icra yasasına göre kendisi aracını satabilmek için icra kurumuna müracaat edebilir. Aracına bir alıcı bulması lazım, araç sahibi çıkan bu yeni yasayı işleyişe sokabilir." şeklinde konuştu.

"Uyarıya cevap verip aracına sahip çıkmayanların araçları ihale usulünce satışa çıkarılır"

Otoparklarda uzun süre durup gerekli uyarılar yapıldığı halde araç sahibinin uyarılara cevap vermesi ama aracı sahiplenmemesi durumunda araçların satışla sunulacağını belirten Yolaşan, "Buna ek olarak haczi kalkan araç olursa buradan trafikten menni noktasında men süresi dolan araçlarla ilgili olarak da araç sahibi hak iddia edebilir. Bu hakkı da milli emlak müdürlüğü sunuyor kendisine. Milli emlak veya trafik kendisine ihbarname gönderip aracını almasını istiyor. Eğer araç sahibi bu yazıya da cevap verip aracını almazsa aracı karayollarının ek 14. maddesi gereği satışa çıkıyor. Bu satış ihalesine Türkiye vatandaşı herkes girebilir. İcra dairelerinin ihalelerine girebilmesi için kişiler internette vatandaş portalından uyap.gov’dan girip görebilir. Aracın fotoğrafları ve tüm detaylar orada belirtilmektedir. Buna istinaden internetten de fiyat atabilir. Fiyat sunma, ihalenin bitmesine son bir gün kalıncaya dek devam etmektedir. İhale günü de açık ihale usulünce icra dairesinden ihaleye girip de en yüksek bedeli veren kişi aracı alabilmektedir." ifadelerine yer verdi.

"Araçlarınızın durumunu e-vatandaş portalından takip edin"

Vatandaşların e-vatandaş portalından araçlarının durumunu takip etmesi uyarısında bulunan Yolaşan, "Her vatandaş e-vatandaş portalından araçların üzerinde olan yakalamayı fark ederek üzerindeki haczi ödeyebilmekteler. Bu şekilde gerekli ödemelerin yapılmasıyla araçlar otoparka çekilmez. Araç sahipleri araç sigortalarını ve fenni muayenelerini zamanında yapsınlar. Biraz daha bilgili davranırlarsa araçları buraya gelmez." dedi.

"Birçok kişi aracının burada olduğunu bilmiyor"

Otoparka çekilen araçlarla ilgili olarak ta araç sahiplerine çağrıda bulunan Yolaşan, "Buraya gelen arkadaşlara da tavsiyem şudur, burada birçok araç var. Birçok vatandaşımız bunu bilmemektedir. Yed-i Eminlerde veya e-vatandaş, e-devlet üzerinden girip hangi Yed-i Emin’de aracının bulunduğunu görebilmektedir. Araçları burada olan vatandaşlar ilgili kurumalara gitsinler, araçlarını almak için müracaatta bulunsunlar. Birçok vatandaşımız buraya gelen araçların artık kendilerinden alındığını sanıyorlar. Bundan sonra da verilemeyeceğini sanıyorlar. Oysa yasalar gereği araçlar buradadır ve bu yasaları da uygulayan resmî kurumlarımız vardır. Resmi kurumlar da araçları vatandaşa verebilmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Yeter ki vatandaş müracaatta bulunsun." şeklinde konuştu.

 

 (İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar