Oto Galericiler Esnafı: Vatandaş aracı yatırım için tercih ediyor

Gaziantep Oto Galericiler Sitesinde ikinci el otomobil alım-satımı yapan esnaf, vatandaşın aldığı araçları artık yatırım amaçlı tercih ettiklerini belirtti.

Ekleme: 26.07.2022 12:50:08 / Güncelleme: 26.07.2022 12:51:27 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Döviz kurları ile ekonomideki dalgalanmaların kendilerini olumsuz yönde etkilediğini belirten galerici esnafı, ikinci el araç alım-satımında ciddi bir düşüş yaşandığını belirtti.

Vatandaşın eskiye oranla lüks araç alım oranının düşmesine rağmen satış yapamadıklarını söyleyen esnaf, bir zamanlar müşteri yoğunluğu olan iş yerlerini, şimdi sadece günlerini geçirmek için bir büro olarak kullandıklarını ifade etti.

Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de ikinci el araçlarda fiyat artışı devam ediyor. Kentteki sektör temsilcileri, ikinci el araç piyasasında büyük bir sıkıntıların yaşandığına dikkat çekerek hem kendilerinin hem de vatandaşların uygun fiyata araç bulmakta zorluk çektiğini söyledi.

 

Fiyatların yükseldiğini söyleyen sektör temsilcileri, buna rağmen otomobil alan vatandaşların araçları artık yatırım amaçlı tercih ettiklerini ifade ederek, vatandaşların ciddi anlamda rağbet gösterdiğini de belirtti.

Gaziantep’te faaliyet gösteren oto galerici esnafı Mehmet Doğan, 2’nci el araba alım satım piyasasındaki son durumu İLKHA’ya anlattı.

Doğan, “2’nci el piyasasında fiyatlar yüksek olmasına rağmen satışlar biraz hızlı durumdadır. Bunun sebebi ise vatandaşlarımız 2’nci el araçları bir yatırım aracı olarak görüyorlar. Aracın prim yapıp para kazandıracağından dolayı cebinde az parası olan insanlar bile kredi çekip, eş dost ve akrabalarından borç edip bir araç sahibi olmayı istiyor. Binilip kullanılmasından ziyade, yatırım amaçlı görüldüğünden dolayı vatandaşlarımızın alım gücü az da olsa arabaya talebi fazladır.” dedi.

Mehmet Doğan

Araba alacak vatandaşlara uyarılarda bulunan Doğan, “Galericiden veya şahıstan araba alınacağı zaman, aracın kilometresi, hasar kayıtları, ekspertiz ve gerekli bu tür bakımlarına dikkat edilmesi gerekiyor. Bunlar tamamlandıktan sonra, noter satışı gerçekleştirileceği zaman paranın mutlaka devri alacağı kişinin veya ruhsat sahibinin hesabına atılması gerekir. Çünkü bununla ilgili çok şikayetler geliyor. Dolandırıcılığa karşı vatandaşlarımızın uyanık olması gerekiyor. Plaka yazarak devir sahibinin hesabına direkt atılırsa bir sıkıntı meydana gelmez.” ifadelerini kullandı.

“Vatandaş araç alacağı zaman gerekli test ve bakımlarını gözden geçirsin”

2’nci el piyasasındaki en ucuz arabanın 70-80 bin TL olduğunu belirten Mehmet Dursun ise, piyasada günden güne artışın yaşandığını ve bu durumun herkesi mağdur ettiğini ifade etti.

Mehmet Dursun

Dursun, “Sektör olarak çok zor durumdayız. Eskiden bir vatandaşın bir miktar parası vardı bir araç alabilirdi. Fakat şu an en düşük dediğimiz arabalar en az 70-80 bin TL’den aşağı değildir. Bir vatandaşın şu an bir araç alma durumu yoktur. Günden güne bir artış oluyor ve biz de nasıl bir adım atacağımızı bilmiyoruz. Ben 61 yaşındayım, ömrümde ilk defa piyasadaki bu dengesizlikle karşılaştım. Vatandaş araç alacağı zaman gerekli testlere koyup, bakımlarını filan gözden geçirmesi gerekiyor. Ruhsatta yazan isim ile araç satışını yapacak olan kişinin ismine bakıp kontrol etmesi gerekiyor ki dolandırıcılara karşı bu şekilde bir tedbir alması ve uyanık olması gerekiyor. Çünkü piyasada kendini milletin akrabası diye tanıtıp milleti dolandıran çok kişiler vardır. Milletimizin bu gibi olaylara dikkat etmeleri gerekiyor.” dedi.

“Vatandaş otomobilleri artı yatırım için tercih ediyor”

2’nci el araç piyasasına rağbetin düştüğünü belirten Fethi Doğan ise, dolar kurundaki dengesiz artışın devam etmesi halinde durumun düzelmeyeceğini ve fiyatların daha da yükseleceğini belirtti.

Fethi Doğan

Doğan, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Araç alacak olan vatandaşımızın oto galeri esnaflarında kurumsal firmaları tercih etmesi gerekiyor. Elbette herkes araba alıp satabilir. Fakat vatandaşlarımızın araba aldıkları kişilerden muayene kayıtları, hgs, tramer gibi gerekli sorgularını istemesi gerekiyor. Aracı almadan önce bir ekspertiz yaptırması gerekiyor. Ekspertizini yaptırmadan araç almaması gerekiyor. Noterlerde kilometresini yazdırması gerekiyor. Aracı satışı esnasında da araç kimden alındıysa paranın o kişinin hesabına atılması lazım. Alıcı ve satıcı arasında bir bağlantı olması gerekiyor. Devir sahibi dışında hiç kimseye para atılmamalı ki aksi bir durumda araba sahibinden bir hak talep edebilmek için bunlar gereklidir.”    

Cengiz Yılmaz

Alınacak arabanın ekspertiz gibi gerekli bakımlarının yapılmadan alınmaması yönünde bir uyarıda bulunan Cengiz Yılmaz ise, “Piyasa şu ana kadar normal bir seviyedeydi ama yaklaşık bir aydır işlerimiz ciddi anlamda kesildi ve alışveriş tamamen durma noktasına geldi. Fiyatların fahiş bir şekilde yükselmesi bizi zor bir duruma soktu. Vatandaşın alım gücü bitti.  Araç satışında işinin hakkıyla yapan esnafları tercih etmesi gerekiyor. Vatandaşlarımız araç alacağı zaman galeriyi tercih etmeleri gerekiyor ki bir sıkıntı meydana geldiğinde esnafın yeri bellidir. Bir şahıstan araba alındığında, o insanı bir daha bulma ve ona yetişme imkânı bulunmuyor. Araç alınmadan önce ekspertizde gerekli tüm bakımlarının detayı orada çıkıyor. Gerekli kilometre bilgilerinin de kontrol edilmesi gerekiyor. Araç satışı gerçekleşeceği zaman noterde kilometresi yazılsın, noter huzurunda da para hangi plakaya ait olan araç için atıldığı kayda atılsın ki hiç kimse mağdur olmasın.” dedi.  

“Vatandaşlarımız piyasanın altındaki fiyatla satılan araçları hemen almasınlar”

Rastgele araç alım satımlarının halkı mağdur ettiğini belirten Celal Döner, yetkililerin denetim mekanizmasını genişletip rastgele oto alım satımların önüne geçmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Celal Döner

Piyasada ucuz araba olmadığı için iş yapamadıklarını ve bu durumun halkı da mağdur ettiğini belirten Döner, “Araçlar şu an kullanım dışı haricinde, yatırım aracı olarak kullanılıyor. Sattığımız aracı alamıyoruz. Günde güne araçlar yükseliyor. Galericiler esnafı olarak biz bu durumdan çok şikayetçiyiz ve devletimizin gerekli tedbir ve iyileştirme adımlarını atmasını istiyoruz. Mesela denetleme mekanizması genişletilmesi gerekiyor. Her önüne gelenin oto alım satımı yapmasının önüne geçilmesi gerekiyor. Bu durumda en kötü araba 300 bin TL’nin altında değildir. Bu haliyle vatandaşın alım gücünü etkiliyor. Biz esnaf olarak da eriyoruz. Aracı galeriden alınması lazım çünkü adamın yeri bellidir. Araç satışı yapan arkadaşların, araç satışını yaptıktan sonra bir kısmı kayboluyor. Bizim sattığımız araçlarda ekspertiz garantisi vardır. Vatandaşlarımız piyasanın altında fiyatla satılan araçlara balıklama atlamasınlar. Her aracın aşağı yukarı fiyatı ve piyasası bellidir. Ayrıca kapora isteyen arkadaşlara kapora atılmasın.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler