Yıllardan beri yapılan kadim lezzet: Şehriye

Uzun yıllardan beri süregelen ve yemeklerin damak tadı olmaya devam eden şehriyenin yapımının devam etmesini isteyen Şehriye Ustası Abdullatif Özmen, bu mesleğin gelecek nesillere aktarılmasını istediğini ifade etti.

Ekleme: 25.07.2022 17:15:14 / Güncelleme: 25.07.2022 17:15:34 / Güncel / Mardin Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yüzyıllardır devam eden şehriye yapımı geleneği, hanelerin önemli erzakları arasında yer alıyor.

Uzun yıllardan beri yapımı devam eden şehriye, doğal yollarla yapılıp birçok çeşitle; bulgur, pirinç, tatlı ve başka yemeklere de katılıp sofralarda tüketiliyor.

Şehriye mesleğine yıllarını veren Şehriye Ustası Abdullatif Özmen, şehriye yemeğinin yapılışı ve geleneğiyle ilgili hususlara değinen Özmen, "Şehriye işini yapıyoruz burada. Un ile sıcak su getirip biz yoğuruyoruz. Şehriyeyi makineyle kesip sonra şehriye kuruduktan sonra ateş kazana yerleştirip kavuruyoruz." ifadelerini kullandı.

Şehriye Ustası Abdullatif Özmen

Bu mesleğe rağbetin olduğunu ve herkes tarafından tercih edildiğine de değinen Özmen, "Yoğunluk olarak herkes bu işi yaptırmak istiyor. Bu meslekte takriben 10 yılım oldu, Elhamdülillah iyi gidiyor. Bu mesleği öğrenmek isteyenler içindi yoğunluk var. Bu lezzet çok güzel oluyor. Özellikle büyükler şehriye yemeğini seviyorlar." şeklinde konuştu.

Şehriye yemeğinin yapım aşamasını anlatan Özmen, "şehriye; pirinç, bulgur ve birçok yemeğe katılarak yeniliyor. Yaptığımız bu lezzetten herkes memnun kalıyor. Şehriyeyi makine çıkardıktan sonra iplere asıp güneşte 2-3 saat bekletiliyoruz. 2-3 saat kuruduktan sonra ateş kazana koyup kavuruyoruz. Ateşe odun ve kâğıt atılarak ateşi harmanlıyoruz. Kavurduktan en son aşama olarak bulguru getirip şehriyeyle beraber karıştırılır. Bazıları pirinç pilavıyla beraber de şehriyeyi katar." ifadelerini sıraladı.

Bu mesleğin ileriki nesillere aktarılması gerektiğine vurgu yapan Özmen, "Bu mesleğin devam etmesini istiyorum çünkü şehriye yemeği hem doğaldır hem de şifa verir. Bu gelenek çok eskilere dayanarak bu zamana kadar gelmiş." dedi. (İLKHA)

 

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler