İtalya'nın tarım sektörü kuraklık nedeniyle 6 milyar euroya kadar zarar görebilir

​İtalyan Tarım Üreticileri Birliği Coldiretti, tarım sektörünün GSYİH payının yüzde 10 oranında düşme riskiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Ekleme: 24.07.2022 11:30:10 / Güncelleme: 24.07.2022 12:55:17 / Dünya
Destek için 

İtalya'da ciddi bir kuraklık durumu var, ülkenin dörtte biri çölleşme tehdidi altında. İtalyan çiftçiler, makarna yapımında kullanılan durum buğdayının hasadının yüzde 30 oranında düşeceği konusunda uyarıyorlar.

İtalyan'ın önde gelen ekonomi gazetesi Il Sole 24 Ore, Coldiretti Birliğinin tarım sektörüne ilişkin öngörülerine yer verdi.

Gazetenin haberine göre İtalya'daki kuraklığın neden olabileceği hasar 6 milyar Euro'ya ulaşabilir, ayrıca tarım sektörünün gayrisafi yurtiçi hasıladaki (GSYİH) payı yüzde 10 oranında düşebilir.

Aynı zamanda, bazı bölgelerde mahsul kayıpları yüzde 40'a kadar çıkabilir.

Mısır mahsulünde durumun daha kritik olduğu belirtiliyor. Kuraklığın en çok Lombardiya, Piedmont, Veneto ve Emilia Romagna bölgelerini vurduğu, mısırda mahsulün yarıya inebileceği ifade ediliyor. Söz konusu bölgelerin ülkenin mısır ihtiyacının yüzde 90'ını karşıladığından yaşanan kaybın büyük bir sorun olabileceği tahmin ediliyor.

Ayrıca bazı bölgelerde meyve ve sebze hasadının yüzde 70'i oranında kayıp olacağı tahmin ediliyor.

İtalya'ya sıcak hava bu yıl geçmiş yıllara oranla daha erken geldi. Sıcak hava dalgaları nedeniyle oluşan kuraklık sonrası Piedmont, Friuli Venezia Giulia, Lombardiya, Veneto ve Emilia Romagna'da olağanüstü hal ilan edildi.

Apeninler'in kuzeyindeki Po Nehri ve ana su rezervuarlarının seviyesi, yağış eksikliği nedeniyle son 70 yılın en düşük seviyesini gördü. Bazı bölgelerde tatlı su kullanımına kısıtlamalar getirildi, umuma açık çeşmeler kapatıldı.

İtalya'da tüm hafta boyunca pek çok şehirde sıcaklar etkili oldu. Ülkenin sağlık bakanlığı, 40 santigrat derecenin üzerinde beklenen sıcaklıklar nedeniyle Roma dahil 19 büyük İtalyan şehri için kırmızı kodlu hava uyarısı yayınladı. (İLKHA)