Zaho katliamı kimin işine yarar?

İki gün önce Irak’ın Duhok ilinin Zaho ilçesinde turistlik gezi için bulunan bir guruba yönelik  saldırı sonucu hayatını kaybeden 2’si çocuk 9 kişinin yaşamını yitirdiği 23  kişinin yaralandığı saldırı sonrası yaşanan tartışmalar hala devam ediyor.

Ekleme: 22.07.2022 12:59:32 / Güncelleme: 22.07.2022 13:05:36 / Güncel
Destek için 

Doğruhaber/ Yorum: Hasan Gündüz

İki gün önce Irak’ın Duhok ilinin Zaho ilçesinde turistlik gezi için bulunan bir guruba yönelik  saldırı sonucu hayatını kaybeden 2’si çocuk 9 kişinin yaşamını yitirdiği 23  kişinin yaralandığı saldırı sonrası yaşanan tartışmalar hala devam ediyor. Yaşanan can kayıplarından daha çok bu olayı kimin veya kimlerin yaptığıyla ilgili tartışmalar ön plana çıkıyor. Olayla ilgili devletler birbirlerini suçlamaya devam ediyor.

Saldırıyı kim gerçekleştirdi!

Zaho’da yaşanan katliam sonrası Irak hükümeti hiç vakit kaybetmeden bu saldırıyı Türkiye’nin yaptığını iddia edip Türkiye’yi Birleşmiş Milletlere şikayetin ardından art arda açıklamalar gelmeye  devam ediyor.

Olay incelensin!

Almanya yaşanan katliam sonrası olayın araştırılmasını isterken ABD bu olayda seyirci kalmayı tercih etti.  Birleşmiş Arap Emirliği yaşanan katliamda Türkiye’yi sorumlu tuttu. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu TSK’nın böyle bir saldırı yapmadığını, sivillere yönelik  herhangi bir saldırının gerçekleşmediği yönünde yaptığı açıklama sonrası bile sular durulmadı.

Zaho’da ne oldu!

Türkiye’nin Suriye’nin Kuzeyine yönelik askeri harekat yapacak olması başta ABD olmak üzeri birçok kesimin tepkisiyle karşılaşmıştı. Yapılan kabine toplantısının ardından sınır ötesi  harekat beklenirken böyle bir olayın yaşanmış olması elbette ki düşündürücüdür. TSK’nın sınır ötesi  harekatına karşı yapılmış bir eylem olası akla  gelen ilk şey olabilir.

İkinci Robiski mi?

TSK’nın daha önce de sivil köylülere yönelik yaptığı ve Robiski katliamı  olarak tarih sayfalarına geçen saldırısını da göz önünde tutarsak başta Irak hükümetinin ve Birleş Arap Emirlikleri’nin bu olayda Türkiye ve TSK’yı sorumlu tutması da mantık dışı olmadığı görülecektir.

28 Aralık 2011 gecesi, Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu (Kürtçe: Robozkê) köyünde Türk Hava Kuvvetlerinin F-16 savaş uçaklarıyla yaptığı bombardıman sonucunda 34 sivil hayatını kaybetmişti.

Zaho katliamını kim yaptı?

Zaho katliamının henüz kimler tarafından yapıldığı netlik kazanmış değil. Irak Türkiye’yi, Türkiye PKK'yi suçluyor. ABD ise iki komşu ülkenin yaptığı kavgayı “Yakından  izliyoruz” açıklamasıyla yetindi.

İki ülke ilişkileri!

Bir süredir Irak’la iyi ilişkiler geliştiren Türkiye’nin sınır ötesi operasyon yapacağını duyurmasının ardından iyiye giden ilişkiler tekrar gerildi. Irak  hükümeti  kendi topraklarında bir başka  devletin askeri gücünün operasyon  yapmasına sıcak bakmadığı yönünde yaptığı açıklamaların ardından gelen bu  saldırı  haberiyle iki ülke  arasında tekrar eskiye dönüş yaşandığı gözlemlendi.

Bu katliamı her kim yaptıysa anlaşılan amacına ulaşmış gibi görünüyor. Komşu iki ülkenin arası tekrar bozuldu. Suçlamalar havada uçuşmaya  devam  ediyor.

Yetkililerin bir an önce Zaho katliamını kimin gerçekleştirdiğini ortaya çıkarmaktan başka seçeneği görünmüyor.