Şinzo Abe için devlet cenaze töreninin düzenlenecek olması protesto edildi

Japon hükümetin, suikast sonucu öldürülen eski Başbakan Şinzo Abe için 27 Eylül'de devlet cenaze töreninin düzenleme kararı vermesi bazı gruplar tarafından protesto edildi.

Ekleme: 22.07.2022 12:15:10 / Güncelleme: 22.07.2022 12:17:06 / Dünya
Destek için 

Japon hükümeti, 27 Eylül'de Tokyo'daki Nippon Budokan'da eski Başbakan Abe Shinzo için devlet cenaze töreni düzenlemeye karar verdi.

Hükümet, Abe'nin ülkenin en uzun süre görev yapan başbakanı olarak ağır bir sorumluluk üstlendiğini ve iç ve dış politikada büyük başarılar elde ettiğini belirttiler.

Abe için yapılacak olan resmi cenaze, ülkede 1967'de ölen Yoshida Shigeru'nun ardından Japonya'nın savaş sonrası tarihinde eski bir başbakan için ikinci devlet cenaze töreni olma özelliğini taşıyacak.

Hükümetin, cenazede yabancı devlet adamlarını kabul edeceği ve Japonya ile diplomatik bağları olan ülkeleri törenin programı ve yeri hakkında bilgilendireceği belirtildi.

Tören kararını protesto ettiler

Öte yandan hükümetin bu kararı bazı grupların tepkisini çekti.

11 sivil toplum kuruluşunun da destek verdiği ve yaklaşık 400 kişilik bir protesto grubu, Tokyo'daki başbakanlık ofisinin önünde karara tepki gösterdi.

Grup liderleri, bir devlet cenazesinin "insanları yas tutmaya zorlayacağını" ve "Abe'nin başbakanlık kariyerinin olumsuz yönlerini örtbas edeceğini" savundu.

Grup, devlet cenaze törenine karşı olduklarını, böyle bir olayın siyasi amaçlarla kullanılmasına izin vermeyeceklerini vurguladılar.

Mitingde bulunan Sosyal Demokrat Parti lideri Fukushima Mizuho, ​​eski Başbakan Sato Eisaku'nun yasal dayanağı olmadığı için devlet cenaze töreni yapılmadığına işaret ederek Abe için devlet cenazesinin de yasal bir dayanağının bulunmadığını ileri sürdü.

Sato Eisaku 1960'lardan 70'lere kadar başbakanlık yaptı. 1974'te Nobel Barış Ödülü'nü kazandı.

(İLKHA)