'Tarikatla bağlantılı olduğu için öldürdüm' demişti: Abe'nin katilinin akıl sağlığı araştırılacak

​Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin katili Tetsuya Yamagami, psikiyatrik değerlendirmeye alınacak.

Ekleme: 22.07.2022 10:15:09 / Güncelleme: 22.07.2022 10:29:29 / Dünya
Destek için 

Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe suikastını araştıran Nara Valiliği Savcılığı, cinayet zanlısı Tetsuya Yamagami'nin (41) akıl sağlının yerinde olup olmadığını araştırma için psikiyatrik değerlendirme talep etti.

Öte yandan Yamagami'nin, saldırıdan önce bir blogda "intikam" ve "silahlar" hakkında paylaşımlarda bulunduğu ortaya çıktı.

Yamagami, paylaşımında "İntikam ancak kendi başına yapıldığında anlamlıdır" ve "Umutsuzca silah istiyorum" ifadelerine yer verdi.

Paylaşımların, Aralık 2020'de, eskiden "Birleşme Kilisesi" olarak bilinen Dünya Barışı ve Birleşmesi Aile Federasyonu'nu eleştiren bir blogda yayınlandığı belirtildi.

Blogun, Shimane eyaletindeki bir adam tarafından yönetildiği ve katil zanlısı Yamagami'den daha önce Abe'ye bir suikast düzenleyeceğine dair ipuçları veren bir mektup aldığı ifade edildi.

Japon resmi kanalı NKK'ye göre Abe'nin öldürülmesinden bu yana geçen iki hafta içinde sorgular sırasında Yamagami, Abe'yi Birleşme Kilisesi (Moon Tarikatı) örgütü ile bağlantılı olduğuna inandığı için öldürdüğünü söyledi.

Yamagami, ailesinin iflasından annesinin de bağlı olduğu bu yapıyı sorumlu tuttu. Yamagami'nin annesinin, uzun yıllar bağlılığı boyunca Birleşme Kilisesi'ne 100 milyon yenden (720 bin doların üzerinde) fazla bağışta bulunduğu bildirildi.

Başlangıçta Yamagami bu tarikatın liderine saldırmayı planladı, ancak bunun sorun yaratacağını fark ederek Şinzo Abe'yi hedef olarak seçti. Yamagami'ye göre, eski başbakan tarikatla bağlantılıydı ve bunu internette yaptığı araştırmalarda gördüğünü bildirdi. Birleşme Kilisesi ise Abe'nin, örgütün faaliyetlerine katıldığına dair iddiaları ise reddetti.

Abe, 8 Temmuz'da, parlamentonun üst meclisi seçimleri öncesinde seçim kampanyası kapsamında Nara kentinde yaptığı konuşmada saldırıya uğradı. Yamagami, eski başbakanı kendi yaptığı bir silahla iki kez vurdu. Abe, helikopteriyle hastaneye kaldırıldı ancak tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

(İLKHA)