Tahıl krizinin nedeni Ukrayna’da bekletilen 22 Milyon ton buğday!

Dünyanın tahıl ambarı olan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, dünya genelinde büyük bir gıda krizini tetikledi.

Ekleme: 22.07.2022 09:47:05 / Güncelleme: 22.07.2022 09:47:05 / Dünya
Destek için 

Dünyanın tahıl ambarı olan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, dünya genelinde büyük bir gıda krizini tetikledi.

Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın sürmesi, ülkeleri benzeri görülmemiş bir tahıl krizine sürüklediği gerçeğinin ardından harekete geçen Türkiye’nin çabaları sonuç verdi. Dünyanın tahıl ambarı olan Ukrayna’nın Rusya  tarafından işgal edilmesi sürecinin ardından yaşanan tahıl krizini çözmek için bu Türkiye’nin arabulucu olduğu üçlü zirvede imzalar bugün İstanbul’da atılacak.

Tahıl krizi nasıl ortaya çıktı?

Rusya, ürünlerinin yüzde 90'ını gemilerle ihraç eden Ukrayna'nın tahılını limanlarda bloke ederek, gıdayı bir silah gibi kullanarak küresel ölçekte gıda krizinin büyümesine sebep oldu.

Odessa Limanı'nda bekleyen gemilerden dolayı tahıl depoları boşaltılamadı ve bunun sonucunda yeni çıkan mahsulün hasadı gerçekleştirilemedi.

22 milyon ton Ukrayna tahılının ülkeden ihracının Rusya tarafından engellendiği belirtilirken bu durum açlıkla mücadele eden Afrika ve Asya ülkelerinde açlık ve kıtlık sorunun büyümesine dünya geneline ise tahıl sorunu olarak yansıdı.

Durma  noktasına gelen tahıl ihracatı!

Dünya Ticaret Örgütü'nün verilerine göre Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasının ardından toplam 34 ülke, vatandaşlarını bir kıtlık ihtimaline karşı korumak için tahıl ticaretine sınırlamalar getirdi.

İhracata gelen sınırlamalarla birlikte tahıl sevkiyatında ciddi bir kriz yaşanmasıyla birlikte tahıl fiyatlarında en az yüzde 34 artış meydana geldi. Yaşanan tahıl krizinde Türkiye’de etkilenen ülkeler arasında yerini aldı.

Türkiye’nin cabaları sonuç verdi!

Türkiye  Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip  Erdoğan bizzat çabaları sonucu  taraflar tahıl koridorunu açmak için bir araya gelmeyi  kabul  etti.

Türkiye’nin garantisi altında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin de katılımıyla yapılan görüşmelerde güvenli bir ticaret yolunun açılarak halen depolarda bekletilen 22 milyon ton civarındaki Ukrayna tahılının Orta Doğu ve Afrika’daki ülkelere ulaştırılması sağlanacak.