'Yabancı misyon yasağı'na karşı çıktılar!

CHP'li 11 büyükşehir belediye başkanı yaptıkları ortak açıklama ile Dışişleri Bakanlığı'nın yabancı misyonlarla görüşmeleri izne bağlayan genelgesine tepki gösterdi.

Ekleme: 21.07.2022 12:23:13 / Güncelleme: 21.07.2022 12:26:27 / Güncel
Destek için 

Belediye başkanlarının,   Dışişleri Bakanlığı’nın yabancı misyonlarla görüşmeleri izne bağlayan genelgesine  değinilen ortak açıklamasında şunlar kaydedildi:

"Öncelikle bu genelgenin hukuka ve demokrasiye uygun bir genelge olmadığının altını çizeriz ve genelgenin iptali konusunda hukuki girişimlerde bulunacağımızı beyan ederiz. Ayrıca bu yasaklama kararı ile kamuoyuna açıklanması gereken bir husus da bulunmaktadır. Böyle bir kararın 2 tarafı vardır. Yabancı misyonlar ile iletişimde kısıtlama getirilen kişi ve kurumlar. Böyle bir tebliğin tek taraflı yapılması, yani yabancı misyonlara yapılmaması dikkat çekicidir ve teamüllere aykırıdır. Özellikle belediye başkanları nezdinde, bu yasağın ‘şehir diplomasisi', ‘kardeş kent ilişkileri', ‘yatırım arayışları' ve ‘uluslararası işbirlikleri oluşturulmasına' dair olumsuzlukları doğacaktır. Demokrasinin kesintiye uğradığı dönemlerde bile akla gelmeyen bu uygulamanın 2022 yılında hayata geçirilmesi, ülkemizin boynunu uluslararası arenada bükecek bir ayıptır. Kıymetli ve köklü bir geleneğe sahip Türk Dışişleri'nin bu kararı yeniden gözden geçirmesi önem arz etmektedir."

Etiketler: