5. Geleneksel Bingöl Bal Yarışması

Bingöl’de 5 yıldır yapılan Geleneksek bal yarışması bu senede yapılacak.

Ekleme: 19.07.2022 17:35:11 / Güncelleme: 19.07.2022 17:35:11 / Güncel / Bingöl Haberleri
Destek için 

Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından 5 yıldır düzenli olarak yapılan ve geleneksel hale dönüştürülen bal yarışmasının bu sene de yapılacağı duyuruldu.

Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Aba tarafından yapılan yazılı açıklamada yarışma ile alakalı şartlar ve kurallar belirlendi.

Açıklamada, yarışmaya başvuruların 16 Ağustos ile 1 Eylül tarihleri arasında Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği’nde yapılacağı belirtirdi.

Ali Aba yaptığı yazılı açıklamada, "Bingöl balı 2017 yılında dünyanın en köklü ve prestijli organizasyonlarından olan 45. Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi’ne burada yapılan yarışmada 120 ülke 600 yarışmacı arasından dünya 2.’si olmuştu. Türkiye’de birinci dünyada ikinci olan Bingöl balında hedefimiz Bingöl balını dünya birincisi yapmaktır." ifadelerine yer verildi.

"Bingöl üniversitesiyle beraber koordineli bir çalışma yürütüyoruz"

Aba açıklamasının devamında "Bal kalitemizi arttırma adına her yıl ilimizde de birlik üyeleri arasında yarışmalar düzenliyoruz. Amaç kaliteyi yükseltmektir. Bingöl Üniversitesi ile koordineli olarak yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde bu yarışmanın da ilimizdeki arıcıların çalışma performansını arttırmak ve bal kalitesinin üst çıtaya tırmanmasını hedefliyoruz. Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak beyin büyük katkısı ile kaliteli bal üretimi noktasında elimizden gelen gayreti göstermekteyiz. Bingöl Üniversitesinin 2020’de Bingöl Balı’nın Coğrafi İşaret alması için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuruda bulunmasını önemsiyoruz. Coğrafi işaret noktasında sona yaklaşılıyor. İnşallah güzel bir sonuç çıkacağından eminiz." dedi.

Aba'nın açıklamasında yarışma kurallarına da yer verildi:

  • Yarışmaya katılacak yarışmacıların Bingöl İli Arı Yetiştiricileri Birliği’nce bunu belgelendirmeleri gerekmektedir.
  • Yarışmada jüri üyesi olanlar, birinci dereceden akrabaları ve ticari markalar yarışmaya katılamazlar.
  • Arıcılar 2022 yılında Bingöl sınırlarında ürettikleri ballar ile yarışmaya katılmalıdır.
  • Bal örnekleri her biri 300-350 gr olacak şekilde, daha önce kullanılmamış üç ayrı renkli kavanozda teslim edilmelidir. (Kavanozların etiketleme işlemi başvuru esnasında ilgili görevliler tarafından yapılacaktır)
  • Bal örnekleri 16 Ağustos- 1 Eylül 2022 tarihleri arasında başvuru merkezine elden teslim edilmelidir.
  • Yarışma sonuçları değerlendirme bitince, Bingöl Üniversitesi tarafından ilan edilecektir.
  • Başvuru kurallarına ilişkin ayrıntılı bilgiler 5. Geleneksel Bingöl Bal yarılmasına ait duyuruların ekinde ve (http://pikom.bingol.edü.tr) web sitesinden ulaşılabilecek. (İLKHA)