Kürtçe için atama yok denecek kadar az!

Milli Eğitim Bakanlığı, 2022 atama döneminde Kurmanci dersi için 2, Zazaki dersi için de 1 kontenjan ayırdı. 20 binden fazla öğrenci Kürtçe dersini tercih etmişken, sadece 3 öğretmenin atanacak olması tepkileri de beraberinde getirdi.

Ekleme: 18.07.2022 15:10:09 / Güncelleme: 18.07.2022 15:12:05 / Güncel
Destek için 

Her öğretmen ataması olduğunda gündeme şu soru geliyor: "Kürtçe branşında kaç öğretmen atanacak?"

Bu sorunun cevabı merak ediliyor çünkü her dönemde neredeyse yok denecek kadar kontenjan ayrılıyor.

Bu sorunun cevabı merak ediliyor, çünkü seçmeli ders tercihi yapan öğrenciler, anadil eğitiminden geri kalmak istemiyor. Ancak bu sorunun cevabı her zaman beklentilerin çok altında kalıyor.

Adil, dengeli ve ihtiyaçlara göre yapılacak bir kontenjan planlamasında Kürtçe öğretmen kontenjanı sayısında artış olacağı beklentisi yerini endişe ve güvensizliğe bırakıyor.

20 bin öğretmen atamasının yapıldığı bir dönemde Kurmanci dersi için 2, Zazaki dersi için de 1 kontenjan ayrılması bu nedenle tepki çekiyor.  

Kürd Dili ve Edebiyatı bölümlerini ve lisansüstü programları tamamlayarak formasyon sertifikası da edinen binlerce Kürtçe öğretmeninin ihtiyaç oranında atanmaması öteden beri eleştiriliyor. Fakat tüm eleştiri ve beklentilere rağmen talepler karşılanmıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı 2020 döneminde 1, 2021 döneminde 3 Kürtçe öğretmeni ataması yapmıştı.

Bakanlık, 2022-2023 eğitim yılı için "yaşayan diller ve lehçeler" dersi kapsamında Kürtçe öğretmenliğine üç kontenjan ayırdı.

Kürtçe dışındaki diğer anadillere yani; Adığece, Abazaca, Lazca, Gürcüce, Boşnakça ve Arnavutçaya ise kontenjan ayırmadı.

Geçtiğimiz seçmeli ders tercihi döneminde 20 bin 265 öğrenci Zazaki ve Kurmanci derslerini tercih etmişken, bakanlığın bu derslere neden sadece 3 kontenjan ayırdığı ise bilinmiyor!

Branş mağduru binlerce Kürtçe öğretmeni atama beklerken her yıl en fazla 3 atama olması tepkileri arttırıyor. (İLKHA)



İlgili Haberler