Avrupa Rus gazına alternatif arayışında

Rus doğal gazına olan bağımlılığını azaltmak isteyen Avrupa Birliği, enerji kaynaklarını çeşitlendirmek amacıyla Azerbaycan'la ilişkileri güçlendirme arayışında.

Ekleme: 18.07.2022 11:49:42 / Güncelleme: 18.07.2022 11:51:10 / Dünya
Destek için 

Azerbaycan'dan yapılan doğal gaz ithalatını arrtırmayı hedefleyen Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bugün başkent Bakü'ye gitti.

Reuters tarafından görülen bir belgede Bakü ile AB arasında teklif edilen anlaşma ile Güney Gaz Koridoru üzerinden birliğe gönderilecek olan doğal gaz akışının arttırılacağı ifade edildi.

Avrupa Komisyonu'nun hazırladığı belgede "Taraflar, ticari uygunluk ve piyasa talebi doğrultusunda, Güney Gaz Koridoru aracılığıyla 2027'ye kadar yıllık olarak en az 20 milyar metreküp gaz ile Avrupa Birliği'ne olan ihracat da dahil, ikili doğal gaz ticaretini desteklemek arzusundadır" denildi.

Komisyonun sosyal medya paylaşımında ise "Rusya'nın enerji tedariğini silah olarak kullanmaya devam ederken, AB'nin enerji ithalatını çeşitlendirmesi bir önceliktir" ifadeleri kullanıldı ve Başkan Von der Leyen ile Enerjiden sorumlu komiser Kadri Simson'ın ilişkileri güçlendirmek amacıyla Azerbaycan'da olacağını belirtti. 

Geçen yıl Güney Gaz Koridoru'ndan AB'ye 8 milyar metreküp doğal gaz nakledildi. Yeni teklif edilen artış, Azerbaycan'ın iç doğal gaz üretimini arttırmasını gerektiriyor.

Kuzey Akım 1'deki bakım sonrası doğal gaz akışı yeniden başlayacak mı?
AB ile Azerbaycan arasında yapılacak anlaşma, Rusya ile Almanya arasındaki  doğal gaz boru hattı Kuzey Akım 1'de geçen hafta başlayan bakım çalışmasının bitiminde Rusya'nın doğal gaz akışını yeniden başlatmaması olasılığına karşı endişelerin hafifletilmesine yardımcı olacak.

10 gün süreceği açıklanan bakım çalışmasının önümüzdeki hafta bitmesi beklenyor; ancak Almanya ve Fransa Rusya'nın doğal gaz sevkiyatını tamamen durdurabileceği uyarısı yapmıştı.

Rusya'nın Viyana'daki Uluslararası Organizasyonlar nezdindeki daimi büyükelçisi Mikhail Ulyanov sosyal medya hesabındna yaptığı paylaşımda "Rusya asla Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatını sürdürmeyi reddetmedi ve sözleşme şartlarına tamamen uymaktadır" diye yazdı.

Ancak Ulyanov, paylaşımın devamında "Bunun değişeceğine dair bir işaret yok (Tabi Batılı ülkeler ekonomik yaptırımlarıyla bozmazsa) ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı bu hatlarının geleceğinin Moskova'ya karşı yaptırımlara bağlı olduğunu belirtmişti.

AB, geçtiğimiz hafta açıkladığı yeni yaptırım dizisinde Rusya'yanın altın ihracatına ambargo uygulamayı hedeflediğini açıklamıştı.

Rusya, geçtiğimiz aylarda Polonya üzerinde yaptığı doğal gaz sevkiyatını durdurmuştu.

Macron BAE Devlet Başkanı'nı ağırlayacak
Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da gaz krizine çözüm üretmek için önümüzdeki hafta Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayed'i misafir edecek.

Fransa, AB'nin Rusya'dan gaz alımını azaltma politikası uygulamaya başlamasından sonra BAE ile görüşmelerini sıklaştırdı.

Kaynak: Euronews, 

Etiketler: