İran, Saddam'ın kimyasal saldırılarına destek veren tarafların cezalandırılmasın istedi

İran'ın BM Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi, Saddam'ın 35 yıl önce İran'ın Serdeşt halkına düzenlediği kimyasal saldırıya destek veren tarafların cezalandırılması gerektiğini ifade etti.

Ekleme: 17.07.2022 00:45:11 / Güncelleme: 17.07.2022 09:13:33 / Güncel
Destek için 

İran-Irak Savaşında, dönemin Irak Lideri Saddam Hüseyin'in talimatıyla 28 Haziran 1987 tarihinde İran'ın Serdeşt şehrine kimyasal silahlarla saldırı düzenlendi.

Saldırıda 110 kişi hayatını kaybetti, 5 binden fazla kişi de yaralandı.

İran'ın Cenevre'deki daimi temsilcisi ve elçisi İsmail Bakayi Hâmâne, İsviçre'de düzenlenen programda, Saddam'ın İran- Irak savaşında Serdeşt'e düzenlediği kimyasal saldırının 35'inci yıl dönümü ile ilgili konuştu.

Söz konusu toplantıda konuşmacılar Serdeşt'teki insani facianın farklı boyutlarını ele aldı. Hâmâne, Saddam için kimyasal silah temininde bulunan tarafların cezalandırılmasını istedi.

Oturumun başında Hâmâne, Serdeşt'te düzenlenen kimyasal saldırıya dikkat çekerek ABD'nin ilaç ve tedavi alanındaki insan haklarına aykırı yaptırımlarının Serdeşt faciasının bilançosunu arttırdığını ifade etti.

Hâmâne, ABD, Almanya ve Hollanda başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin, Saddam rejimine kimyasal silah desteğinde bulunduğunu savundu.

Hâmâne, Serdeşt'e düzenlenen kimyasal saldırıda kullanılan kimyasal maddeleri üreten ve bu maddeleri Saddam rejimine aktaran şahısların ve kuruluşların araştırılması, soruşturulması ve cezalandırılmasının uluslararası bir yükümlülük olduğunu sözlerine ekledi.

Hâmâne, açıklamasının devamında İran'a karşı yapılan kimyasal saldırılarda hayatını kaybeden şahısların ve gazilerin haklarının verilmesinin tüm hükümetlerin hukuki ve ahlaki görevi olduğunu söyledi.

Hâmâne, söz konusu savaş suçunu işleyenler hakkında hukuki soruşturmanın başlatılması ve suçluların yargılanıp cezalandırılmasının tüm tarafların görevi olduğunu ifade etti. (İLKHA)