Öğrenciye bir verip üç istiyorlar... BORÇLU MEZUNİYET!

Üniversite öğrencilerinin okudukları dönemde aldıkları öğrenim kredisi borçları, enflasyon farkıyla her geçen gün katlanıyor. Üniversiteden borçlu mezun olan öğrenciler, iş de bulamayınca aldıkları kredileri ödeyemiyor ve kredi borçları bazen iki-üç katına kadar yükselebiliyor. Öğrencilerin yaşadığı mağduriyete dikkat çeken HÜDA PAR Eğitim İşleri Başkanı Metin Kaya, “Hükümetten beklentimiz; kredi faizlerinin tamamen silinmesidir. Bununla birlikte ana paranın geri ödenmesi uzun bir vadeye yayılmalıdır. Ataması olmayan mezunlardan ise atama yapıldıktan sonra bu kredi yine uzun bir vadede tahsil edilmelidir. Ayrıca bundan sonra Öğrenim Kredisinden kesinlikle faiz alınmamalı ve geri ödemede kolaylık sağlanmalıdır.” dedi.

Ekleme: 16.07.2022 07:00:03 / Güncelleme: 16.07.2022 07:01:01 / manşetler
Destek için 

ENES DURMAZ- DOĞRUHABER

Türlü zorluklarla üniversite okuyan öğrenciler, okudukları dönemde aldıkları kredileri, mezun olduktan sonra ödeyemiyor. Aldıkları kredi ücretlerinde yüzde yüzü aşan artışların olduğu borçlar zaman içinde yükseldikçe yükseliyor. Kimi öğrenciler okudukları dönemde aldığı kredinin şu anda 3-4 katına kadar çıktığını ifade ediyor. Öğrencilerin yaşadığı mağduriyetlerle ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan HÜDA PAR Eğitim İşleri Başkanı Metin Kaya, “Son ekonomik kriz ve enflasyon oranları bu mağduriyetleri kat kat artırdı. Son enflasyon rakamları kredi borçlarına da yansıtıldı. Borçluların basına ve sosyal medyaya verdikleri borç rakamları ürkütücü seviyededir.” ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİLER BAZEN ADLIKLARI KREDİNİN İKİ BAZEN DÖRT KATINI ÖDEMEK ZORUNDA KALIYOR

Geri ödenemeyen borçların her gün katlandığına işaret eden Kaya, “1961’de kurulan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, 1962 yılında da Üniversite öğrencilerine Öğrenim Kredisi vermeye başlamıştır. Geri ödemeli olan bu kredi, o günden bugüne talep eden öğrenciler KYK tarafından öğrenim süresi boyunca ödenmektedir. Ancak yıllara göre geri ödeme şartları enflasyon oranında değişikliğe uğradı. Her dönemde geri ödenmesi sorun teşkil etti. Özellikle herhangi bir yerde çalışmayan üniversite mezunları borçlarını geri ödeyemediler. Bununla birlikte birçoğu icralık oldu. Gelinen son noktada ise mağduriyet katlanarak artıyor. Öğrenim süresi boyunca kredi alan bir üniversite mezunu, bugün geri ödeme için aldığı kredinin 4 katına yakın bir miktarı ödemek zorunda kalacak. Aldığı kredinin geri ödemesini peşin dahi yapsa iki katından fazla bir ödeme yapmak zorunda kalıyor.” şeklinde konuştu.

GEÇİNME PROBLEMİ YAŞAYAN BU GENÇLERİN BİR DE KREDİ BORCU ÖDEMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR

Üniversite mezunu olan gençlerin birçoğunun iş bulamadığına dikkat çeken Kaya, “İşsiz olan bu gençlerin bu krediyi geri ödemeleri mümkün değildir. İşe başlayanların bir kısmı aldıklarıyla ancak geçinebiliyorlar. Geçinme problemi yaşayan bu gençlerin bir de kredi borcu ödemesi mümkün değildir.

Sürekli sosyal devlet vurgusu yapan hükümet bu soruna acil çözüm bulmalıdır. Tek kalemde büyük firmaların milyarlık borcunu silen devlet, öğrenciler söz konusu olunca hükümetin cimri davranmasını anlamış değiliz. Hükümet yetkilileri sürekli, bu soruna çözüm bulacağız, gençlerimizi mağdur etmeyeceğiz gibi açılamaları oluyor. Ancak şimdiye kadar somut bir adım atılmamıştır. Bir an önce bu konu ile ilgili somut adımlar atılmalı, gençlerimiz rahatlatılmalıdır.” dedi.

FAİZLER SİLİNSİN, ANA PARA ÖDEMESİ UZUN BİR VADEYE YAYILSIN

“Hükümetten beklentimiz; kredi faizlerinin tamamen silinmesidir.” diyen Kaya son olarak şunları söyledi; “Bununla birlikte ana paranın geri ödenmesi uzun bir vadeye yayılmalıdır. Ataması olmayan mezunlardan ise atama yapıldıktan sonra bu kredi yine uzun bir vadede tahsil edilmelidir. Ayrıca bundan sonra Öğrenim Kredisinden kesinlikle faiz alınmamalı ve geri ödemede kolaylık sağlanmalıdır.”  

“KYK ÖĞRENCİNİN SIRTINDAN GEÇİNEN BİR BANKA GİBİ…”

Mağdur öğrencilerden Remzi Bezekçi, aldığı 306 TL’lik kredi burslarına 344 TL ‘gecikme zammı’ uygulandığını dile getirdi. Bezekçi, kredinin geri ödemesiyle ilgili yaşadığı sorunlara değinerek şunları söyledi: “Mezun olduktan sonra iş de bulamayınca aldığım kredi borcunu ödeyemedim. Zaman içerisinde aldığım paranın 2-3 katına kadar ‘gecikme zamları’ yansıtıldı. Toplamda 6500 TL aldığım kredi geldiğimiz noktada 12.237 TL olmuş. Bir dönem hesabımda olan parayı çekmeye gittiğimde paramın KYK borcumdan dolayı, kurumun hesabına aktarıldığını öğrendim. Hiçbir tebligat yapılmadan hesabıma el konulmuş, daha kötüsü ise maliyenin tarafıma çıkardığı ödeme tablosundaki gecikme faiz oranı; 306 liralık aylık ödememin gecikme faizi 344 lira olarak belirlenmiş.” KYK’nın öğrencinin sırtından geçinen bir banka işlevini gördüğünü belirten Bezekçi son olarak şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’de sermayeyi elinde bulunduran bazı kesimlerin büyük meblağlardaki borçlarını zaman zaman silen devletin, öğrenci kredi borcuyla ilgili bu kadar katı davranması da ciddi bir çelişkidir.”

4 BİN TL KREDİ ALDI 8922 TL OLDU

Okuduğu dönemde maddi imkansızlıklar nedeniyle burs başvurusu yaptığını ve bu nedenle KYK bursu aldığını belirten Abdulselam Çelik ise, “Okuduğum dönem burs başvurusu yaptığımda geri ödemesiz öğrenim kredisi gelir diye düşünüyordum ancak KYK bursu geldi. Okumak için imkanlarım da yetmediği için bu bursu almak zorunda kaldım. Mezun olduktan sonra toplamda 4 bin TL borcum oluşmuştu. Süreç içerisinde iş de bulamayınca kredi borcum kabarmaya başladı. Zamanında 4 bin TL olarak aldığım bursu şu anda devlet benden 8922 TL olarak geri istiyor. Her geçen gün de gecikme zammı-faiz işliyor ve borç giderek katlanıyor. Yetkililerden bu soruna bir çözüm bulmasını bekliyoruz. Sadece ana paraya düşerse borcumuzu bir şekilde öderiz İnşallah.” şeklinde konuştu.

“FAİZLER SİLİNİRSE BORCUMUZU BİR ŞEKİLDE ÖDERİZ”

Bir diğer mağdur öğrenci Hüseyin Demirel de “Ailemin maddi gücü beni okutmaya yetmediğinden dolayı bursa başvurdum. Geri ödemesiz öğrenim bursu beklerken KYK kredisi çıktı. 2018 yılına kadar toplamda 20.196 TL olarak aldığım burs, şu anda 34.084 TL’ye ulaştı. Mezun olduktan sonra atanamadım ve borcu ödemeye de gücüm yetmedi. Şu anda okul dönemlerinde ücretli öğretmenlik yapıyorum ama onun da ücreti çok düşük. Zar zor geçimimi sağlayabiliyorum. Devlet bize istihdam sağlamadığı gibi borcumuzu da her gün katlıyor. Borçlarımızın yapılandırılmasını, faizlerin silinmesini bekliyoruz. Aldığımız burs miktarını bir şekilde geri öderiz ama böyle iki katına yakın bir faizle birlikte ödemeye gücümüz yetmez.” dedi.

HÜKÜMET KANADINDAN HEYECANLANDIRAN AÇIKLAMA

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, KYK kredi faizi silinecek mi' sorusuna cevap verdi. Merakla beklenen konu hakkında yapılan açıklama şöyle: “Yurt Hizmetleri Kanunu var. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi bu işin kanununda yer alan bir konu. Özellikle bir faiz uygulaması değil. Ana Muhalefet Partisi liderinin ifadesiyle bir faiz uygulaması değil bunun altını çizmek lazım. Kanunda yer alan bir enflasyon oranıyla bağlantılı bir süreç ve tabi gençlerimizi bu anlamda hiçbir zaman mağdur etmedik. Genç odaklı bir uygulamayı sizlerle paylaştım. Bizim hizmet anlayışımızda hiçbir vatandaşımız olduğu gibi gençlerimiz de hiçbir mağduriyete feda edilemeyecek kadar önemli. Bu anlamda Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ile kaynaklı durumla ilgili bakanlık olarak detaylıca çalıştık ve hiçbir zaman hiçbir gencimizi bu süreçlere mağdur etmediğimiz gibi bundan sonra da en güzel şekilde gençlerimizin mutlu olmasına yönelik adımları da atacağız. Bununla ilgili çalışmalarımız hazır ilk Kabine toplantısı sonrası da sayın Cumhurbaşkanımız etraflıca bu konuyu gençlerimizle kamuoyu ile paylaşacak.”