Veri güvenliği, yazılım ve donanım ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar

Günümüzün trend mesleklerinden birinin bilişim sektörü olduğunu söyleyen Bilişim Uzmanı Hatip Üçgül, veri güvenliği, yazılım ve donanım ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Ekleme: 15.07.2022 11:05:08 / Güncelleme: 15.07.2022 11:48:09 / Güncel / Bingöl Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Bingöl'de bilişim alanında faaliyet yürüten firma yetkilisi Hatip Üçgül, sektörle alakalı önemli açıklamalarda bulundu.

Verilerin harici ortamlara aktarılma esnasında güvenliğinin sağlanmasının önemine dikkat çeken Bilişim Uzmanı Hatip Üçgül, yedekleme yapılan yerin kullanıcı adının ve şifresinin güvenli tutulması gerektiğini söyledi.

 

Yazılım ve donanım kullanımında da alınması gereken tedbirlerle ilgili konuşan Üçgül, bilgisayarlarda kullanılan işletim sistemlerinin sürekli güncel olması gerektiğini, antivirüs ve antispam denilen koruyucu yazılımların yanı sıra firewall güvenlik duvarının da kullanılması gerektiğini belirtti.

Bilişim sektörünün son zamanlarda trend olan mesleklerden olduğunu ifade eden Üçgül, sektörde önemli oranda bir boşluğun olduğunu, gençlerin bu alanda kendilerini geliştirmeleri gerektiğini böylece çalışmaların devam etmesi durumunda boşluğun doldurulabileceğini dile getirdi.

"Belli aralıklarla harici ortamlarda ve bulut ortamlarında verilerini yedeklemelerini tavsiye ediyoruz"

Üçgül, "Bilgisayar kullanıcılarının belli aralıklarla harici ortamlarda ve bulut ortamlarında yedeklemelerini tavsiye ediyoruz. Bunun da verinin değişkenliğine bağlı, günlük, haftalık, aylık periyotlarda saklanmasını tavsiye ederiz. Kullanıcılar verilerini gerek harici diskler ve flaş bellekler gerekse DVD ya da CD ortamlarında saklayabilir ama bulutta yedekleme yapılırken yedekleme yaptığımız yerin kullanıcı adı ve şifre bilgilerini güvenli bir şekilde tutmak ve bir başkası tarafından rahatlıkça çözülüp verilerimize erişilememesi gibi dikkat etmeleri gereken bir husus var." dedi.

 "Önleyici ve koruyucu yazılımlar kullanmamız gerekmektedir"

Bilişim Uzmanı Hatip Üçgül

Yazılım ve donanım hususunda alınması gereken tedbirleri sıralayan Üçgül, "Malumunuz bilgisayar donanım ve yazılımdan ibaret olan iki türlü çalışan bir sistemdir. Donanımda alınması gereken bazı tedbirler olduğu gibi, örneğin 'Çok sıcakta kullanmamak gibi ya da notebook tarzı kullanıyorsak batarya ömrünün uzun olması adına sürekli şarjda kalmaması.' Aynı şekilde yazılımda da dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Bunların başında öncelik olarak güvenlik geliyor. Bilgisayarlarda kullandığımız işletim sistemlerinin sürekli güncellenmiş olması gerekiyor ve bunun yanında antivirüs ve antispam dediğimiz önleyici, koruyucu yazılımlar kullanmamız gerekmektedir ve bu yazılımların da sürekli güncellenmesi ve mümkünse lisanslı olmasını tavsiye ediyoruz. Bunlar aktif çalıştığı sürece bir nebze de olsa önlem almış oluyoruz. Yalnız yine kullanıcının özellikle mail yoluyla ya da farklı harici ortam ya da internetten indirdiği dosyaları çalıştırmadan önce antivirüs ya da antispam dediğimiz koruyucu yazılımlardan taratıp daha sonra işine yarayan bildiği bir kaynaktan geliyorsa açıp ilgili dosyayı kullanmasını tavsiye ederiz." şeklinde konuştu.

"Öncelikle bir firewall güvenlik duvarı dediğimiz cihazlar ve yazılımlar kullanmaları gerekiyor"

Üçgül, "Bireysel kullanıcılar için de antivirüs sistemi gibi yazılımlar olması gerekir. Bunun yanında malumunuz ticari işletmeler daha hedefte olduğu için ve son dönemlerde özellikle siber saldırılar tarzı saldırılara haberlerde de şahit oluyoruz. Bu tarz saldırılara önlem almak adına işletmelere ya da kamuya şunu tavsiye ediyoruz; öncelikle bir firewall güvenlik duvarı dediğimiz cihazlar ve yazılımlar kullanmaları gerekiyor. Bu en azından dışardan gelecek saldırıları bir nebze de olsa önlemiş olacaktır. Yine aynı şekil harici ortamlardan ya da internet ortamından özellikle mail yoluyla gelen sahte mailler; eğer onlarla alakalı değillerse gönderen kullanıcıları tanımıyorlarsa ve sürpriz hediyeler kazandınız gibi aldatıcı oltalama yöntemiyle sizi sahte banka gibi veya operatörler üzerinden yüksek faturalar göstererek size gelen mailleri kontrol etmeden açmamanızı tavsiye ediyoruz. Siber alanında kripto dediğimiz verilerinizin ele geçirilip sonra fidye yoluyla sizden para talep etmelerinin en büyük sebeplerinden bir tanesi de budur. Ticari kullanıcıların makinalarına erişmek için ya da bir ticari yazışmalarına erişmek için açmış oldukları portlar üzerinden genellikle uzak masa üstüne erişmek için saldırganlar açtıkları portlar üzerinden erişip bilgilerinizi bu şekilde ele geçirmiş oluyorlar." dedi.

"Artık trend olan mesleklerden birisi de bilişim sektörüdür"

Son zamanların trend mesleklerinden olan yazılımcılık hakkında gençlere çağrıda bulunan Üçgül, "Malumunuz artık trend olan mesleklerden birisi de bilişim sektörüdür. Gelinen noktada hızla artan talebe gerektiği kadar yazılımcı yetişmemesi sektördeki açığı gitgide arttırmaktadır. Bizim burada bu açığı doldurabilmek adına özellikle gençlere ya da farklı bir sektörde olup bu sektörü seven, gönül vermiş olan kişilere tavsiyemiz öncelikle yazılım noktasında kendilerini geliştirmeleri gerekiyor. Yazılımda da öncelikle bir dil belirlemesi gerekiyor. Hangi dili öğrenmeliyim, kendince belli dilleri seçip bu dillerin web ortamında gerek kamu tarafından ücretsiz sunulan gerek üniversiteler tarafından ücretsiz sunulan ya da belli cüzi ücretlerde çevrimiçi eğitimlerle verilen eğitimler bulabilirsiniz. Bunlar üzerinden eğitimler alıp kendini bir şekilde yetiştirmeye çalışmak, gerek bilgisayar bölümü okuyup bu alanda da kendinizi geliştirebilirsiniz ama her halükârda bir yerlerde kurs, destek alarak ve bu işi severek araştırarak yaparsanız, iyi bir şirkette ya da kendi firmanızı kurup bu alanda ciddi bir boşluğu doldurmuş olursunuz diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"Cihazların yararları olduğu gibi aynı şekilde zararları da var"

Teknolojik cihaz kullanıcılarına bazı uyarılarda da bulunan Üçgül, "Cihazların yararları olduğu gibi fazla kullanımdan veya bilinçsizce kullanımlardan ötürü zararları da var. Gerek veri kaybı gerek mahrem bilgilerimizin dışarıya sızdırılması ya da ticari kayıplara sebep olabiliyor. Öncelikle kullanacağımız cihazların ya da kullanacağımız yazılımların faydaları kadar zararları, yapmamız gereken hususlar kadar yapmamamız gereken hususları da iyice araştırıp, öğrenip akabinde bilinçli bir kullanıcı olmamız gerekiyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar