Fas Ulusal İnsan Hakları Konseyi: Göçmenlerin ölüm nedeni...

Fas Ulusal İnsan Hakları Konseyi, Melilla'daki göçmenlerin ölüm nedeni izdiham olduğunu açıkladı.

Ekleme: 13.07.2022 19:17:10 / Güncelleme: 13.07.2022 19:17:10 / Dünya
Destek için 

Ulusal İnsan Hakları Konseyi Başkanı Amine Buayaş, başkent Rabat'ta düzenlediği basın toplantısında, geçen ay en az 18 göçmenin ölümüne yol açan olaya ilişkin hazırladıkları raporu kamuoyuyla paylaştı. Tıbbi incelemelere göre söz konusu ölümlerin "nefes alamama, izdiham ve sınır hattının duvarlarından düşme" gibi nedenlerle yaşandığını aktaran Buayaş, çok dar olan sınır bölgesindeki kapalı bir alana göçmenlerden büyük bir kalabalığın sıkıştığını kaydetti.

Ancak yaşamını yitiren göçmenlerden her birinin ayrı ayrı ölüm nedenini açıklamak için otopsiye başvurulması gerektiğine dikkati çeken Buayaş, "Melilla'ya geçme girişimi sırasında ölen düzensiz göçmenlerden hiçbiri toprağa verilmedi. Ulusal İnsan Hakları Konseyi olarak otopsi ve DNA testlerinin takipçisi olmaya devam ediyoruz." dedi.

 
Buayaş, Melilla sınır bölgesindeki güvenlik güçlerinin göçmenlere karşı silah kullanmadığını söyledi.

Fas Ulusal İnsan Hakları Konseyinin oluşturduğu komite tarafından hazırlanan raporda, İspanya tarafının kapıları sıkı şekilde kapalı tutması ve göçmenlere ilk yardım müdahalesinde bulunamaması dolayısıyla ölü sayısının yüksek olduğu vurgulandı.

Raporda ayrıca, kalabalık haldeki göçmenlerin taş, sopa ve kesici aletler taşıdığı da hatırlatıldı.