Vatikan Başkanı ile görüşme!

Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Vatikan Başbakanı Kardinal Pietro Parolin ve Vatikanlı meslektaşı Başpiskopos Paul Gallager ile bir araya geldi.

Ekleme: 13.07.2022 11:01:56 / Güncelleme: 13.07.2022 11:01:56 / Dünya
Destek için 

Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Vatikan Başbakanı Kardinal Pietro Parolin ve Vatikanlı meslektaşı Başpiskopos Paul Gallager ile bir araya geldi.

Bu görüşmede taraflar bölgesel ve uluslararası gelişmelerle ilgili fikir alışverişinde bulundu. Ayrıca ikili ilişkileri geliştirme yollarını incelemenin yanı sıra İran Medreseler Birliği Başkanı Ayetullah Arafi'nin geçtiğimiz aylarda Vatikan'a yaptığı ziyaretin ardından oluşturulan dinler arası diyaloğun önemini vurguladı.

Krizlerin siyasi yönden çözülmesi gerektiğinin altı çizildi!

İran ve Vatikan Dışişleri Bakanları bu görüşmede bölgesel ve küresel barış ve istikrarın güçlendirilmesi yollarına değinmekle birlikte krizlerin siyasi yönden çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan, Vatikanlı yetkililerle görüşmelerde yaptırımların kaldırılmasına ilişkin müzakerelerin son durumuna işaret ederek, ''İran iyi ve kalıcı bir anlaşma için ciddidir. Müzakere sürecinde önemli girişim ve esnekliklere imza attık, ancak ABD gerçekçilikle anlaşmanın sonuçlanması için koşulları sağlamalıdır'' dedi.

İran'ın Ukrayna'da savaşa karşı olduğun ve bu krizin çözülmesi için siyasi çözüm yolunu desteklediğini ifade eden Emir Abdullahiyan, ''Biz dünyanın diğer bölgelerinde de savaşa karşıyız. Özellikle Suriye'nin kuzeyinde kriz çıkmasından endişe duyuyoruz ve yeni kriz çıkmaması için önemli çabalar gösterdik'' değerlendirmesinde bulundu.

Görüşmede taraflar ayrıca bölgesel konuları masaya yatırarak başta Batı Asya olmak üzere dünyada kalıcı barış ve güvenliğinin kurulması gerektiğini kaydetti.

Öte yandan Vatikan Dışişleri Bakanı Tahran'a davet edildi.