Altun'dan üçlü muhtıra açıklaması!

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Finlandiya’nın önde gelen gazetelerinden “Helsingin Sanomat”ın, Madrid’deki NATO Zirvesinde imzalanan muhtıraya ilişkin sorularını yanıtladı.

Ekleme: 06.07.2022 10:53:24 / Güncelleme: 06.07.2022 11:01:28 / Güncel
Destek için 

Altun, Madrid’de Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında bir muhtıra imzalandığını ve Türkiye’nin müzakere sürecinden istediğini aldığını söyledi.

Altun, Türkiye’nin herhangi bir talebinden vazgeçip vazgeçmediğinin sorulması üzerine de, “Hayır. Son derece meşru taleplerde bulunduk. Zaten bu taleplerin karşılanmadığı bir senaryoda Finlandiya ve İsveç’in üyelik taleplerinde ilerleme kaydedilmesi, doğrudan doğruya NATO’yu tehlikeye atabilirdi. Dolayısıyla herhangi bir taviz vermemiz söz konusu olamazdı.” yanıtını verdi.

“Finlandiya Türkiye’den NATO’ya katılımını gecikmeden onaylamasının bekleyebilir mi? Yoksa yolumuza başka bir şey çıkabilir mi?” şeklindeki soru üzerine de Altun, Madrid’de imzalanan üçlü muhtıranın üyelik olarak lanse edilmesinin doğru olmadığını söyledi.

Finlandiya ve İsveç’in yazılı taahhütlerini ne ölçüde yerine getirdiğini değerlendireceklerine dikkati çeken Altun, “NATO üyeliği bir hak değil, ayrıcalık. Bu ayrıcalığı elde etmek isteyen devletlerin bazı şartları karşılaması gerekiyor. Bu kapsamda PKK’nın yanı sıra YPG ve FETÖ’nün metinde terör örgütü olarak tanınmış olması önemlidir. Şimdi bu iki ülkenin üzerine düşen sorumluluk, verdikleri sözleri tutmaktır” ifadelerini paylaştı.