İtalya Alpleri'nde çöken buzulun altında kalan 13 kişi için umutlar tükeniyor

Geçen pazar günü öğleden sonra meydana gelen çığda ilk gün 6 kişinin, dünse bir kişinin cesedine ulaşıldı. Kayıp 13 kişiyi arama çalışmaları yeni bir çökme riski nedeniyle güçlükle ilerlerken, kayıpları canlı bulma ümidinin tükendiği belirtildi.

Ekleme: 05.07.2022 17:35:13 / Güncelleme: 05.07.2022 17:35:13 / Güncel
Destek için 

Arama çalışmaları dağda yeni bir çökme ya da çığ meydana gelmesi ihtimaline karşı havadan sürdürülüyor.

Saatte 300 km hıza ulaşan çığın altında kalan kişilerin dağlık alandaki yarıklara düşmüş olabileceği ve vücut bütünlüklerinin bozulmuş olabileceği, bunun da arama çalışmalarını daha da zora soktuğu belirtiliyor. Çığın şiddeti nedeniyle, cesedine ulaşılan 7 kişiden yalnızca 3'ünün kimlikleri tespit edilebildi.

Zaman geçtikçe kayıp kişileri canlı bulma ihtimalinin azaldığı, hatta cansız bedenleri bulmanın bile kesin olmadığı ifade ediliyor.

Alpler Kurtarma Birliği başkanı Maurizio Dellantonio, "Cesetler haftalar ya da aylar sonra, altında kaldıkları buz eridiğinde ortaya çıkabilir. Bazıları da belki hiç bulunamayabilir" ifadelerini kullandı.

Çığın, yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle buzulun bir kısmında erime meydana gelmesi ve oluşan su tabakasının buzul kütlesinde kaymaya yol açmasından kaynaklandığı üzerinde duruluyor. (İLKHA)