Iraklılar her sabah kibrit kokusuyla uyanıyor

Irak'ta savaş kalıntıları ve son dönemde sık sık görülen toz fırtınalarından kaynaklanan hava ve çevre kirliliği, hayatı zorlaştırarak hastalıkların artmasına neden oluyor.

Ekleme: 05.07.2022 12:58:20 / Güncelleme: 05.07.2022 12:58:20 / Dünya
Destek için 

Irak'ta 2003'teki ABD işgali sırasında yaşanan hava saldırılarıyla askeri operasyonlardan kalma enkaz ve atıkların nehir kenarlarına bırakılması çevre kirliliğinin başlıca sebepleri arasında sayılıyor. Ülkede son dönemde artan kanser vakalarının arkasında da çevre kirliliği olduğu ifade ediliyor. Irak'ta bir yılda 2 bine yakın kanser vakası tespit edildiği belirtiliyor.

Ayrıca dünya genelindeki iklim değişikliğinden etkilenen Irak'ta ayda 3-4 defa yoğun kum fırtınası yaşanıyor.

Kum fırtınaları nedeniyle başta astım hastaları olmak üzere yüzlerce kişi hastanelere kaldırılarak tedavi altına alınıyor. Sağlık sektöründeki yetersizlikler bazen bu tür rahatsızlığı olanların ölümüne yol açıyor.

Kum fırtınasının yarattığı hava kirliliği hayvanları ve tarım arazilerini de olumsuz etkiliyor.

- Bağdatlılar kibrit kokusuna uyanıyor

Başkent Bağdat'ta zaman zaman duyulan yoğun kibrit kokusuna da değinen Filahi, şunları söyledi:

"Bazen Bağdat'ta yayılan kibrit kokusu, Dora Elektrik Santrali'nde çok eski durumdaki elektrik üretim makinelerinin yeterli işlev görememesinden kaynaklanıyor. Bu da sağlığın yanında toplumsal ve ekonomik sıkıntılara neden oluyor."

Irak Meteoroloji Basın Sorumlusu Amir Cabiri de, Arap Yarımadası'ndan gelen toz fırtınalarının sık sık Irak'ı vurduğunu anımsatarak, bunun da hava kirliliğine neden olduğunu belirtti.

Cabiri, yağışların azalması ve yeterli yeşil alan olmamasının da hava ve çevre kirliğine yol açtığını sözlerine ekledi.