Bakan Varank'tan, Van'da 5 milyon TL faizsiz kredi müjdesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "yapılmıyor" dediği yatırımların Türkiye'nin dört bir yanında güneş gibi parladığını belirterek, "Görmek için göz lazım, idrak etmek lazım ama maalesef bu anlayış arkadaşlarımızda yok." dedi.

Ekleme: 03.07.2022 17:16:03 / Güncelleme: 03.07.2022 17:16:24 / Ekonomi
Destek için 

Diyarbakır'dan sonra Van'da düzenlenen "Gökyüzü Gözlem Etkinliği"nin açılışı için Van'a gelen Varank, Cazibe Merkezleri Programı kapsamında 4 projenin toplu açılışı, Çalışan ve Üreten Gençler Programı kapsamında 8 fabrikanın tahsisi ile Van Tekstil ve Hazır Giyim Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 10 fabrikanın temel atma törenine katıldı.

Organize Sanayi Bölgesi'nde düzenlenen törende konuşan Varank, bir yandan şehrin ekonomik kalkınmasını hızlandırırken diğer yandan da gençleri bilim ve teknolojiyle buluşturacak kalkınma sürecini daim kılacaklarını söyledi.

- "Tekstilkentteki 32 fabrikada 3 binden fazla kişi istihdam ediliyor"

Bakan Varank, Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının koordinasyonunda kurulan tekstil fabrikalarına değinerek, programla dezavantajlı, göç veren bölgelerde, çekim merkezi niteliğindeki şehirlerin üretim, istihdam ve ihracat kapasitesini geliştirecek projeler geliştirdiklerini söyledi.

Van ile birlikte 10 ilde daha uyguladıkları programda bugüne kadar 3,3 milyar lirayı bulan 134 projeyi hayata geçirdiklerini aktaran Varank, "Projeye güncel fiyatlarla 213 milyon lira yatırım yaptık ama bence her kuruşuna sonuna kadar değdi." şeklinde konuştu.

İstanbul'dan, İzmir'den büyük tekstil firmalarının Van'da yatırım yapmak için müracaat ettiğini, bunlara yeni yatırım alanları oluşturmak üzere Tekstil ve Hazır Giyim OSB projesini başlattıklarını anlatan Varank, proje kapsamında Van OSB'de 42 hektarlık bir alanı, tekstil ve hazır giyim kümelenme alanı olarak geliştirdiklerini anımsattı.

- "Van'da üretilen ürünler dünyanın dört bir tarafına satılacak"

Tüm bu gelişmelere rağmen birilerinin çıkıp "AK Parti döneminde Türkiye'de fabrika açılmadı" yalanını söyleyebildiğini dile getiren Varank, şöyle konuştu:

"Aslında bunlar, bizden ziyade sanayicimize, müteşebbislerimize hakaret ediyor. O nedenle ben buradan özellikle Sayın Kılıçdaroğlu'na sesleniyorum. Geçen ay Van'a geldi ama her zamanki gibi OSB'lere uğramadı. Ben diyorum ki bu güzel şehre bir daha gelsin ama bu sefer Tekstilkent'i, Van OSB'yi gezsin. Bir baksın buralarda fabrika var mı, Tekstilkent'te üretim yapılıyor mu? Bizim yatırıcılarımız, üreticilerimiz sana bizzat fabrika var mı, yok mu göstersinler." diye konuştu.

- "Çalışanlarımızın enflasyon karşısında ezilmelerine asla müsaade etmeyeceğiz"

Van'ın gençlerini ve kadınlarını istihdama katmak için uğraştıklarını anlatan Varank, desteklerle bu yatırımları yapıp insanların istihdam edilmelerinin önünü açacaklarını, emekçileri asla ihmal etmediklerini vurguladı.

Varank, son dönemlerde fiyat artışlarıyla ilgili bazı sıkıntıların olduğuna işaret ederek, "Sayın Cumhurbaşkanımız kabine toplantısında bize şunu söyledi, 'Ocakta asgari ücrete çok ciddi bir zam yaptık. Geldiğimiz noktada o zammın fiyat artışları sebebiyle etkisinin azaldığını görüyoruz. Mutlaka emekçi kardeşlerimize zam yapmamız, asgari ücreti yükseltmememiz lazım.' Biz de bu amaçla yola çıktık, işverenlerimizle bir araya geldik, onları ikna ettik ve asgari ücrete yüzde 30 zam yaptık. 4 bin 250 olan asgari ücreti 5 bin 500'e çıkardık ama bitmedi, sene sonunda çok ciddi bir zam yapacağız çünkü çalışanlarımızın enflasyon karşısında ezilmelerine asla müsaade etmeyeceğiz. Bu anlamda asgari ücretin hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum." dedi.

- 5 milyon lira faizsiz kredi müjdesi

Bölge illeri için yeni bir destek programı hazırladıklarını açıklayan Varank, "Doğu Anadolu Kalkınma Ajansımız aracılığıyla, emek yoğun sektörlerde faaliyet gösteren firmalarımıza yönelik yeni bir destek programı tasarladık. Program kapsamında Kalkınma Ajansının çevrelediği illerdeki firmalarımızın yatırımlarına 5 milyon liraya kadar faizsiz kredi desteği vereceğiz. Programa başvurular Kurban Bayramı sonrasında başlayacak. Ben şahsen tekstil başta olmak üzere bölgedeki firmalarımızın bu cazip destekten azami ölçüde faydalanmasını istiyor, başvuru sürecini kalkınma ajansımız üzerinden yakinen takip etmelerini öneriyorum. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken açılışını yaptığımız projelerin, ilimize kazandırdığımız yeni yatırımların hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.