Toplu taşıma sektörü kontak kapatacak duruma geldi

Gaziantep'te toplu taşıma hizmeti veren esnaf, akaryakıt zamları başta olmak üzere her geçen gün artan maliyetler karşısında zor günler yaşıyor.

Ekleme: 01.07.2022 13:15:12 / Güncelleme: 01.07.2022 13:18:27 / Ekonomi / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

2022 yılında ulaşım ücretlerine art arda yapılan zamlar ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından sunulan desteklerin yetersiz olduğunu ifade eden esnaf, akaryakıt fiyatlarına sürekli zam gelmesinden dolayı kontak kapatacak duruma geldi.

Akaryakıta art arda gelen zamlardan dolayı zor durumda olduklarını ifade eden esnaf, yapılan zamlara tepki gösterdi. Akaryakıta yapılan zamların en çok toplu taşıma sektörünü olumsuz etkilediğine dikkat çeken esnaf, artık kontak kapatma noktasına geldiklerini, akaryakıta yapılan zamlar başta olmak üzere tamir ve bakım ücretlerinin artmasının kendilerini mağdur ettiğini dile getiriyor.

Akaryakıta yapılan zamların kendilerini çok olumsuz etkilediğini ifade eden esnaf, yetkililere çağrıda bulunarak, artık zam yapılmaması ve fiyatlarda da indirime gidilmesi talebinde bulundu.

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer, akaryakıta yapılan zamlar başta olmak üzere tamir ve bakım ücretlerinin artmasından dolayı çok zor günler geçiren toplu taşıma esnafını ziyaret etti.

Ziyarette açıklamalarda bulunan Göçer, akaryakıtta KDV ve ÖTV'nin sıfırlanmasını, toplu ulaşımda da kullanılan akaryakıttan vergi alınmamasını istedi.

Kentteki odalara yönelik ziyaretlerini aralıksız sürdüren Göçer, beraberindeki bir heyet ile Gaziantep Umum Minibüs Sahipleri Odasını ziyaret etti.

Sıcak ve samimi ortamda geçen ziyarette Göçer ve heyetini Gaziantep Umum Minibüs Sahipleri Odası Başkanı Sofu Çolak, yönetimi ve toplu taşıma sahipleri ile esnaf karşıladı.

Genel olarak toplu taşıma sektörünün yaşadıkları sorun ve sıkıntıların konuşulduğu ziyarette Göçer, HÜDA PAR'ın parti programı hakkında bilgi verdi.

Toplu taşıma sektörünün sorun ve taleplerini dinleyen Göçer, akaryakıta gelen zamların en çok toplu taşıma ve taşımacılık sektörünü etkilediğini söyledi.

Akaryakıta art arda gelen zamların hem esnafı hem de vatandaşı zor durumda bıraktığını söyleyen Göçer, akaryakıt fiyatlarının hemen hemen her gün zamlanmasının ulaşım ve tedarik zincirinde büyük bir krize neden olduğuna dikkat çekti.

"Vatandaş toplu taşmayı ucuz kullanmalıdır"

Akaryakıtta KDV ve ÖTV indirimine gidilmesi gerektiğini ifade eden Göçer, "Akaryakıt zamları tüm vatandaşları çok ciddi şekilde olumsuz etkiliyor. Ekonomide sorun ve sıkıntılarımız mevcut ama bunu çözmemiz gerekiyor. Çünkü bir insanın ekonomik anlamda yıkılışı her yer alana ve hemen hemen herkese yansıyor. Vatandaş toplu taşımaya ucuz fiyatta binmek ister ama tabi hizmet veren sektörde bu manada ucuz akaryakıt almalı ki vatandaşa ucuz bindirsin. Bizim de sizin de isteğiniz muhakkak vatandaşın ucuz bir şekilde toplu taşmayı kullanmasıdır." dedi.

"Akaryakıt zamları durdurulmalıdır"

Vatandaşın sosyal refahının yükseltilmesi gerektiğini ifade eden Göçer, "Akaryakıta gelen zammın karşısında önlem alınmalıdır. Maalesef elektrik, akaryakıt, gıda ve giyim gibi birçok alandaki zamlar vatandaşı mağdur ediyor. Gerçekten şu anda dar gelirli vatandaşlarımız şehir içi toplu taşımaya bile binemeyecek, toplu taşıma sektörü de kontak kapatmak durumuna geldi. Eğer vatandaşın bu zor durumu ve toplu taşıma sektörünün yaşadığı mağduriyet giderilmezse toplu taşıma sektörü kontak kapatmak zorunda kalacak." ifadelerini kullandı.

"Akaryakıtta KDV ve ÖTV indirimine gidilmeli"

HÜDA PAR olarak akaryakıtta KDV ve ÖTV indirimine gidilmesini talep ettiklerini ifade eden Göçer, şunları söyledi:

Öncelikle akaryakıt zamlarının durması lazım. Yani vatandaş ve şirketler önünü göremiyor. Biz genel anlamda özelikle herkes için söylüyoruz ama genel anlamda şunu da söylüyoruz. KDV ve ÖTV indirimi zor zamanlarda vatandaşın ve esnafın yanında olabilmek için önemlidir. Devlet elini taşın altına koyup fedakârlık yapması lazım ki işletmeler hizmetini sürdürebilsin, vatandaşa hizmet edebilsin.

"Artık dayanacak gücümüz kalmadı"

Akaryakıt fiyatları başta olmak üzere artan maliyetleri karşılayamayacak duruma geldiklerini ifade eden Gaziantep Umum Minibüs Sahipleri Odası Başkanı Sofu Çolak, "3 ay içinde mazot yüzde 200 artmış. Elektriğe yüzde 27 zam geldi. Doğalgaza yüzde 50 zam geldi. Bu zamlar esnafımızı zor duruma soktu. Markette gidiyoruz elimizi bir şeye vuramıyoruz. Bu seneki yaşadığımız sıkıntıyı pandemide bile yaşamadık. Bizim sektör, servis ve taksi sektörüne benzemiyor. 1 kişi de olsa 50 kişi de olsa sabah 04.30'dan gece 24.00'e kadar çalışıyoruz; şehrin bir ucundan bir ucuna gidiyoruz. 17 kalem olan serbest kartlarımız esnafımızı mahvetti. Her arabanın aylık 80 bin TL akaryakıt gideri var. Eskiden petrollerden benzin alırdık, borç yazdırırdık ama şimdi yazmıyorlar; yazarlarsa da borcu ödediğimiz zamandaki petrol fiyatlarına göre borcu hesaplıyorlar. Belediyemiz bize destek verdi ama yeterli olmadı. Dolar ve mazota zam gelmesi direk bize yansıyor." diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler