Emekli Memur-Sen Adıyaman Temsilcisi Olur: Onurlu bir yaşam için sorunlarımız çözülsün

​Emekli Memur-Sen Adıyaman Temsilcisi Abdurrahman Olur "30 Haziran Dünya Emekliler Günü" münasebetiyle açıklamalarda bulundu.

Ekleme: 30.06.2022 17:09:33 / Güncelleme: 30.06.2022 17:09:33 / Güncel / Adıyaman Haberleri
Destek için 

Memur Sen Adıyaman İl Temsilciliği binasında yapılan açıklamada Emekli Memur-Sen Adıyaman Temsilcisi Abdurrahman Olur, "Onurlu bir yaşam için sorunlarımız çözülsün ücretlerimiz arttırılsın." dedi.

Olur, "Türkiye'nin kalkınması, milletin refahı için emek vermiş olan 13,6 milyondan fazla emekli sorunlarının çözülmesini, yaşam standartlarının geliştirilmesini beklemektedir. Emekli, emek verme gücü sona ermiş, kamu maliyesine yük olmuş kişi olarak değil, verdiği emek ve hizmetlerden dolayı hizmeti, hürmeti hak etmiş kişidir. Emekli demek nesilden nesillere aktarılmış değer demektir. Emekli demek devlette sürekliliğin öznesi demektir. Emekli kurumu bu süreklilik içinde görülmeli ve anlaşılmalıdır. Unutulmamalı ki, emeklilikte fiili hizmet sona erse de, emeklilerin ev geçindirme sorumluluğu devam etmektedir. Son yıllarda alım gücünde yaşanan düşüşten en fazla emekliler etkilenmekte, aktif çalışma ücreti ile emekli aylığı arasındaki uçurum emekliyi yoksullaştırmaktadır." şeklinde konuştu.

"Her 100 emekliden 72'si iş aramaktadır"

Olur emeklilerin çalışmak zorunda kaldığına değinerek, "Aile medeniyeti olma vasfımız, öncelikle ailenin çatısını oluşturan aileyi bir arada tutan, ailede hikmet ve irfanı temsil eden, büyüklerin itibarını korumayı gerektirmektedir. Geçim derdine düşmüş, muhtaç hale getirilmiş emeklilerin aileyi bir arada tutma gücü bulunmayacağı ortadadır. Köşesine çekilmiş, hayattan elini eteğini çekmiş bir emekli tipi istenmiyorsa emeklilerin yaşam koşulları düzeltilmelidir. Bu şartlarda emekli olmaya karar vermek de emekli olunca hayat standardını korumak da zorlaşmaktadır. Bu nedenle emeklilerimizin yüzde 39'u tam zamanlı, yüzde 33'ü yarı zamanlı çalışmak zorunda kalmakta, her 100 emekliden 72'si emekli olunca iş aramaktadır." dedi.

"Himmet değil, onurlu bir yaşam istiyoruz"

"Biz emekliler, himmet değil onurlu bir yaşam istiyoruz." diyen Olur, şöyle devam etti:

Şüphesiz Memur Sen'in ve bağlı sendikalarının mücadelesiyle elde edilen kazanımlar eskiye nazaran emeklilerin durumlarında kısmen iyileştirmeler sağlanmıştır. Memur Sen'in gayretleri sonucu kamu görevlileri emekli aylıklarının memur maaş zamları oranında arttırılması; tüm emeklilere yılda iki kez bayram ikramiyelerinin verilmesi, maaş promosyonu ve son toplu sözleşmenin bir kazanım olarak emeklilere de yansıması olumlu gelişmelerdir. Ama emeklilerin sendikal örgütlenme özgürlüğünün engellenmesi, hak mücadelesi açısından büyük bir eksikliktir. Emeklilerin mali ve sosyal haklarının iyileştirilmesi, şüphesiz mücadele ve örgütlenme gerektirir. Memur Sen bünyesinde kurulmuş olan Emekli Memur Sen, kamu görevlisi başta olmak üzere tüm emeklilerin hak arama adresidir. Bu nedenle tüm emeklilerimizi, Emekli Memur Sen çatısı altında toplanmaya, bu onurlu mücadeleye güç ve onur vermeye davet ediyoruz.

Emekliler ilgili yapılması acil olan düzenlemeler hakkında konuşan Abdurrahman Olur taleplerini şöyle sıraladı:

"Emeklilerle çalışanlar arasındaki maaş farkı kapatılmalıdır. Kamu görevlilerinin fiilen çalıştıkları dönemde bordrolarında var olan (Ek Ödeme de dahil) emek verilen dönemde maaşa eklenen unsurlar, emekli maaşına da yansıtılmalıdır. Memurların emekli ikramiyesi hesabı yapılırken tam hizmet yılı hesaba katılıp ay ve gün hesabının dahil edilmemesinden doğan bir ay ile 11 ay arasındaki kayıp giderilmelidir. Yılda iki defa bayram ikramiyeleri gösterge rakamına bağlanmalıdır. Emeklilerin Sendikalara üye olma hakkı yasal statüye kavuşturulmalı, emeklilikte de sendika üyeliği devam etmeli, haklarımız da bizimle emekli olmamalıdır. Yaşa bakılmaksızın tüm emekliler toplu taşımalardan ücretsiz yararlandırılmalıdır. Öğrenim hayatı devam eden çocuğu olan emeklilere eğitim yardımı ödenmesinin kapsamı genişletilmelidir. Aktif Yaşlanma' ülkemizde de hayata geçirilerek emeklilerin daha sağlıklı bir emekli dönemi geçirmeleri sağlanmalıdır." (İLKHA)