Asgari ücrette karar günü: Zam oranı bugün belli olacak

Enflasyonun son 24 yılın zirvesine çıktığı dönemde milyonlarca işçi ve işverenin gözü asgari ücret düzenlemesini bekliyor. Temmuz zammı için bugün ikinci toplantının yapılması ve zam oranına yönelik kararın çıkması bekleniyor.

Ekleme: 30.06.2022 11:10:36 / Güncelleme: 30.06.2022 11:12:56 / Ekonomi
Destek için 

Milyonlarca işçi ve işveren, 2016 yılından beri ilk kez ara yıl zammı için bir araya gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun asgari ücrete yapacağı zammı bekliyor. Temmuz zammı için komisyon bugün ikinci toplantısını yapacak. Toplantının ardından karar çıkması bekleniyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında yaptı. Toplantıdan çıkan mutabakata göre, asgari ücretteki artış temmuzdan itibaren geçerli olacak ve asgari ücrete vergi muafiyeti, yeni zamla ulaşılan rakam için de uygulanacak. Bilgin, komisyon çalışmalarının bugün sonuçlanacağını ümit ettiklerini söyledi.

Asgari ücret görüşmelerinde birinci formül olan prim düzenlemesi öne çıktı.

Sabah'ın haberine göre hem işçi hem de işveren temsilcileri ile yapılan görüşmeler sonunda işverene aşırı yük getirmeyecek ve istihdamı koruyacak bir formülün uygulanması görüşü öne çıktı.

NET RAKAM YUKARI ÇEKİLECEK
Buna göre kamunun asgari ücret üzerinden aldığı vergilerden vazgeçmesi gibi prim kesintilerinden oluşan bir düzenleme ile net rakamın yukarı çekilmesi söz konusu olacak.

Öne çıkan diğer formül ise yıllık enflasyona tamamlama şeklinde olacak. Orada da yüzde 50.5 oranındaki yıl başında yapılan artış oranının yıllık enflasyona tamamlanması sağlanacak.

Bu durumda artış yüzde 26 civarında olacak ve net asgari ücret 5.363,53 liraya kadar ulaşacak. Burada da yine işsizlik sigorta fonundan destek yapılması söz konusu olabilecek.