İlaç tedarik sıkıntısı artarak devam ediyor!

Geçen yıldan bu yana ilaç tedarik sıkıntısının katlanarak devam ettiğini belirten eczacılar, bu durumun ciddi mağduriyetlere neden olduğunu söylüyor.

Ekleme: 30.06.2022 11:05:08 / Güncelleme: 30.06.2022 11:10:28 / Sağlık / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

İlaç tedarikindeki sorunun her geçen gün kötüye gittiğine dikkat çeken eczacılar, ilaç bulmada ciddi problemler yaşadıklarını vurguladı.

Halkın kimi önemli ilaca ulaşmadığını, bu nedenle tedavilerinin yarım kaldığını ifade eden eczacılar, bu durumun böyle devam etmesi halinde ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınabileceğini kaydetti.

Hükümet yetkililerine çağrıda bulunan sektör paydaşları, ilaç tedarik sıkıntısının en kısa sürede çözüme kavuşturulmasını istedi.

Batman’da faaliyet gösteren Eczacı Mehmet Can Türe, İLKHA muhabirine, geçen yıldan bu yana ilaç sıkıntısının yaşandığını söyledi.

Mehmet Can Türe

Bunun en büyük nedeninin ise sabit kur farkı olduğunu aktaran Türe, özellikle ithal edilen ilaçları bulmada problem yaşadıklarını anlattı.

“Yüzde 40 civarında ilaç sıkıntısı var”

İlaçlardaki kur fiyatının güncellenmesi gerektiğini ifade eden Türe, “Geçen ay şeker hastalarının kullandığı insülin iğnelerini bulamadık ve bu sorun halen devam ediyor. Şu anda ortalama yüzde 40 civarında bir ilaç sıkıntımız var. Bu oran az değil. Çünkü hasta bu süreçte mağdur oluyor. Durum böyle olunca toplumun gözünde eczacılar suçlu gibi algılanıyor.” dedi.

“Bu durum düzeltilmezse daha da kötüye gidilecek”

Yetkililerin ilaç sıkıntısıyla ilgili kalıcı adımlar atması gerektiğini kaydeden Türe, şöyle devam etti:

“İlaç firmalarının da kendilerine göre sıkıntıları var. Çünkü geçen yıla göre giderler yüzde 200 arttı ama ilaç kârları aynı olduğu için bu oran firmaları tatmin etmiyor. Tatmin etmediği için de ilaç problemi yaşıyoruz. Bu durum da biz eczaneleri çok olumsuz etkiliyor. Yaşanan ilaç sıkıntıları düzeltilmez ise daha da kötüye gideceği gözüküyor. Umarım böyle gitmez.”

Uğur Aydınalp

“Hastalara ilaç tedarik edemiyoruz”

Şu anda bayağı ilaç sıkıntısı yaşadıklarını, ilaç bulamadıklarını belirten eczane teknikeri Uğur Aydınalp, “Hastalara ilaç tedarik edemiyoruz. Özellikle şeker, tansiyon, antibiyotiklerde ve çocuk şuruplarında bir kısım olsun tedarik sıkıntımız var. Hastalar mağdur duruma düşüyor. Özellikle çocuk insülini bulamıyoruz. İlaç firmalarıyla görüşmelerimizde hammadde bulamadıklarını söylüyorlar. Sebebini sorduğumuzda ise sabit kur farkından kaynaklandığını belirtiyorlar. Firmalar ilaç üretemediklerini, giderlerini karşılayamadıklarını söylüyorlar.” diye konuştu.

“Böyle devam ederse bulunmayan ilaç sayısı artacaktır”

İlaç tedarikinde yaşanan sıkıntının en çok da vatandaşı mağdur ettiğine işaret eden Aydınalp, şunları söyledi:

“Çünkü vatandaşlar ihtiyacı olan ilaca ulaşamıyor ve tedavileri yarım kalıyor. Tedavileri yarım kaldığı için hastayı tekrardan doktoruna göndermek zorunda kalıyoruz. Bu şekilde sıkıntılı bir süreç yaşıyoruz. Bildiğimiz kadarıyla şu anda yüzde 30’un üzerinde bir ilaç sıkıntısı var. Durum böyle devam ederse bulunmayan ilaç sayısı artacaktır. İnsanların mağdur olmaması için hükümet ilaç firmalarıyla görüşüp bir orta yol bulması gerekir.”

Hüseyin Ramazanoğlu

“Hastalar çok mağdur oluyor”

İlaç tedarikinde yaşanan sıkıntıyı anlatan bir diğer eczane teknikeri Hüseyin Ramazanoğlu da şunları kaydetti:

“Şu anda bütün eczaneler ilaç sıkıntısı yaşamaktadır. Yaklaşık 8 aydır bu sıkıntıyı çekiyoruz. Çoğu hasta bu durum karşısında mağdur oluyor. Yokta olan ilaçlar yüzünden çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Diğer ilaçların yanında genelde şeker ve tansiyon ilaçlarında sıkıntı var. Bizde olmayanları da diğer eczanelerden temin etmeye çalışıp vatandaşa yardımcı olmaya çalışıyoruz. İlk defa böyle uzun süreli ilaçlar yoka girdi. Bu duruma eczacılar çözüm bulamaz. Bunun çözümünü hükümet ve yetkililerin yapması gerekiyor. Umarın en kısa sürede yaşadığımız ilaç sıkıntısı çözülür.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler