Eczacılar: İki eczaneden biri kapanma tehlikesi yaşıyor

Batman’da bir araya gelen eczacılar, yaşadıkları sorunlara ilişkin açıklama yaptı. Kapanma aşamasına geldiklerine dikkat çeken eczacılar, mesleğin çok sayıda çözüm bekleyen sorunu bulunduğuna işaret etti.

Ekleme: 29.06.2022 17:09:39 / Güncelleme: 29.06.2022 17:17:01 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için 

Batman Eczacılar Odasında yapılan basın açıklamasını okuyan Eczacılar Odası Başkanı Adnan Bayhan, mesleğin karşı karşıya kaldığı sorunların katlanılamaz bir boyuta ulaşmış durumda olduğunu söyledi.

Eczacılık mesleğinin, benzeri daha önce hiç yaşanmamış bir ekonomik tehdit altında olduğunu belirten Bayhan, bu tehdidin ana sebebinin, 2009 yılından bu yana eczacılarla ilgili olan bölümünün bir türlü değiştirilmeyen ilaç fiyat kararnamesi olduğunu kaydetti.

“İflasların başlaması an meselesi”

13 yıldır değiştirilmeyen ilaç fiyat kararnamesinin yarattığı koşullara bir de ekonomik krizin eklenmesinin eczacıları tamamen tükettiğini ifade eden Bayhan, şöyle devam etti:

“Eczacılar; kira, elektrik, doğalgaz, personel gideri gibi rutin ödemeleri dahi yapamayacak noktaya gelmiş, ecza depolarına ödemeleri birikmiş ve bir kredi borcunu başka bir kredi borcuyla ödedikleri bir borç sarmalına girmişlerdir. En temel işletme giderlerini dahi karşılayamaz duruma gelen eczacıların bu borç sarmalından çıkması mümkün görünmemektedir. İki eczaneden birinin kapanma tehlikesi yaşadığı bu ortamda, eczane iflaslarının başlaması an meselesidir.”

“Sorunlar görmezden geliniyor”

İçinde bulundukları krizin derinleşmesine her geçen gün seyirci kalındığını vurgulayan Bayhan, “Ne yazık ki 44 bini aşkın eczacının ve eczacılık mesleğinin sorunları görmezden gelinmiş, adeta yok sayılmıştır. Mevcut koşulların, sadece bugünümüzü değil, geleceğimizi de kararttığı aşikardır.” dedi.

“İlaçlara erişimde güçlük yaşanmaktadır”

Hastaların ilaca erişim sorununun çözülmesi bir yana, ilaç yokluklarının artık daha sık periyotlarla yaşanır hale geldiğinin altını çizen Bayhan, şunları söyledi:

“Son dönemde özellikle diyabet, tansiyon, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara ait ilaçlara erişimde güçlük yaşanmaktadır. Hastalarımızın yaşadıkları bu mağduriyetin sorumlusu eczacılar değildir. Yaşanan bu soruna kalıcı ve gerçekçi bir çözüm bulunmazsa, vatandaşlarımızın ilaca erişimi her geçen gün daha da zorlaşacaktır. Bu durum ciddi sağlık sorunları yaratacaktır.

Bununla birlikte, başta onkoloji ilaçları olmak üzere çok sayıda yeni nesil ilaç, Türkiye’ye gelmemektedir. Hastalarımız daha etkin ve yenilikçi tedavi yöntemlerinden mahrum kalmaktadır. Hastalarımıza fiyat farkı çıkarmayan ilaç neredeyse kalmamıştır. Mesleğimizin çok sayıda çözüm bekleyen sorunu bulunmaktadır.”(İLKHA)