29 Haziran Tarihte Bugün

29 Haziran’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;

Ekleme: 29.06.2022 06:30:54 / Güncelleme: 29.06.2022 06:31:01 / Kültür & Sanat
Destek için 

1871: İlk sendikacılık yasası, İngiltere Parlamentosu’nda onaylandı. (İlk sendikacılık yasası)

1913: İkinci Balkan Savaşı başladı. Balkan Savaşları, Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki dört devlete karşı 1912-1913’te yaptığı savaşlardır. (İkinci Balkan Savaşı başladı)

1925: Diyarbakır İstiklal Mahkemesi’nce 28 Haziran 1925’te idama mahkûm edilen Şeyh Said ve 47 dava arkadaşı, darağaçlarına asılarak katledildiler. O dönemde Kürtlerin yaşadığı tüm bölgelerde tekkeler, zaviyeler ve medreseler kapatılmış; Kur’an-ı Kerim yasaklanmış; camiler ahırlara ve depolara çevrilmiş; mukaddesata en ağır hakaretler ve küfürler meşrulaştırılmıştı. Bunun üzerine Şeyh Said Efendi ve arkadaşları, bir durum değerlendirmesi yapmışlar ve Karşı çıkılmaması durumunda bu vebale ve zulme ortak olunacağı kanaatine varılmışlardı. Şeyh Said ve arkadaşları, imanın ateşten gömlek olduğu o dönemde, İslam’ın ve Müslümanların izzet ve şerefini kurtarmak için ayağa kalkmışlardı.

Kıyam sürecinde, Diyarbakır’ın da kontrolünü ele almayı başaran Şeyh Said Efendi’ye bağlı güçler, burayı ellerinde tutmayı başaramamış ve bu kıyama öncülük eden kadronun çoğu esir edilmişlerdi. Daha sonra İstiklal Mahkemeleri’nde yapılan göstermelik bir yargılamanın ardından, en başından beri belli olan idam kararı apar topar infaz edilmiştir. Şeyh Said Efendi ve 47 arkadaşı, Allah’ın dinini tekrar ihya etmek için mücadele ettiği gibi darağacına da cesurca yürümüşlerdi. (Şeyh Said ve 47 dava arkadaşı katledildi)

1934: Türkiye’nin en uzun yaşayan insanı Bitlisli Zaro Ağa, 160 yaşındayken yaşamını yitirdi. İç organları inceleme amacıyla alındı; otopsi yapıldı; beyni, kalbi, ciğerleri bilimsel araştırma amacıyla çıkarıldı. (Türkiye’nin en uzun yaşayan insanı hayatını kaybetti)

2000: Endonezya’da yolcu taşıyan bir tekne, 500 yolcusuyla birlikte battı; kazadan kurtulan olmadı. (Endonezya’da tekne battı; 500 kişi hayatını kaybetti)

2004: Cumhurbaşkanı Sezer, DGM’lerin kaldırılmasına ilişkin yasayı onayladı. DGM’ler kaldırılıp yerine Ağır Ceza Mahkemeleri kuruldu. Bu mahkemeler de verdiği kararlarla DGM’leri aratmadı. (DGM’lerin kaldırılmasına ilişkin yasa onaylandı)

2012: Şeyh Said ve 47 arkadaşı, şehadetlerinin 87’nci yıldönümünde Diyarbakır’da anıldı. Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır Şubesi, Şeyh Said ve 47 arkadaşının kabirlerinin ortaya çıkarılması ve onlara uygulanan zulümleri anlatmak amacıyla, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Batıkent Meydanı’nda, kitlesel bir basın açıklaması yaptı. (Şeyh Said ve 47 arkadaşı anıldı)