Cezayir Sahra Çölü'ndeki kum tepelerini sebze bahçelerine dönüştürdü

Cezayir Sahra’sında yer alan El Oued, önceleri çorak olarak bilinen ancak şimdi uluslararası tarım merkezi haline gelen bir bölge. El Oued'in gelişimi ülkede iş imkanları yarattı ve gıda güvenliğini güçlendirdi.

Ekleme: 28.06.2022 15:10:24 / Güncelleme: 28.06.2022 15:10:24 / Dünya
Destek için 

Cezayir tarım stratejisi kapsamında çöl bölgesini fethetmek için yola çıktı. Cezayir Sahra’sında binlerce hektarlık toprak işlendi. 

Çöldeki kum tepeleri, birkaç yıl içinde yerini sebze bahçelerine bıraktı. Şimdi başta organik patates olmak üzere birçok ürün yetiştiriliyor. 

 Ülkenin başlıca sebze üreticisi haline gelen bölgede kurallar tamamen değişti.

Tüm yıl boyunca güneşli olan hava, çiftçilerin her mevsimde üretim yapmasına ve patatesin yanı sıra domates, yer fıstığı ve soğan ihraç etmesine olanak sağlıyor.

Kullanılan pivotlar araziyi sulamak için su tablasından su çekiyor ve etraftaki hurma dalları, içeride bir çeşit mikro iklim yaratıyor. 

Tarım, "bin kubbeli şehir" olarak bilinen El Oued’te geçmişten kalma bir faaliyet. Geleneksel tarım yöntemi Ghut, Unesco tarafından koruma altına alınmış. Buna göre, hurma ağaçları, su tablasının hemen üstüne, kum tepeleri arasında açılan oyuklara dikilir. Hurmalar elle toplanır.

 Foenikültür, su bulmak için daha derinlere ulaşılmasıyla gelişti. Daouia arazisinde yer alan 35 bin hurma ve 25 bin zeytin ağacı, kumun 300 metre derinliğine inen 14 sondaj deliği sayesinde damla damla sulanıyor. Yeni bir sondaj deliği yakında, kumun 2000 metre altından su getirebilecek.

Modern teknolojiler ayrıca tozlaşma, gübreleme ve hasat için de kullanılıyor. Bu makinalar çiftçilerin daha rahat bir şekilde günde 80’e kadar ağacı işlemesini sağlıyor.

Daouia şirketi yılda 1800 ton hurma üretiyor. Bunlar 350 devamlı ve 200 mevsimlik işçi çalıştıran ve büyüyen şirketin fabrikasında işleniyor.

Cezayir gıda güvenliği için daha kuzeydeki geniş yeşil alanlara da güveniyor. Birleşmiş Milletler’e göre Afrika’da yetersiz beslenme oranının en düşük olduğu bu ülke, sektöre yabancı yatırımcı çekmeyi amaçlıyor. Cezayir, böylelikle ülkede tüketilen buğdayın yarısını ithal etmekten kurtulmak istiyor.

Reformlarla birlikte sektör yapılanmaya devam ediyor. Akıllı tarımsal çözümler geliştiren genç şirketler aynı zamanda ortaklıklar da arıyor.

Yeni teknolojiler yer altı sularını korumak ve böylece Sahra tarımının sürdürülebilirliğini güçlendirmek için vazgeçilmez olacak.

Euronews