Stoltenberg: Türkiye ile dörtlü zirve yapmayı önerdim

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü belirterek, yarın Madrid'de Finlandiya, İsveç, Türkiye ve NATO arasında dörtlü bir görüşme yapmayı önerdiğini duyurdu.

Ekleme: 27.06.2022 14:47:15 / Güncelleme: 27.06.2022 15:32:32 / Dünya
Destek için 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik başvurularına ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Stoltenberg, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüm. Türkiye ile yarın Madrid'de dörtlü görüşme yapmayı önerdim" açıklamasını yaptı.

Brüksel'de basın toplantısı düzenleyen Genel Sekreter Jens Stoltenberg, NRF'nin halihazırda 40 bin olan asker sayısının 300 binin üstüne çıkarılacağını belirtti.

NATO'nun 300 binden fazla askeri acil müdahale ve mukabeleye hazır duruma getirmek istediğini vurgulayan Genel Sekreter, 28-29-30 Haziran'da Madrid'de yapılacak zirvede 30 üye ülkenin liderlerinin bununla ilgili karara varacağını kaydetti.

Müttefiklerin hava savunmalarını güçlendireceğini ve askeri malzeme stoklarını artıracağını söyleyen Stoltenberg, "Hep birlikte, bu, Soğuk Savaş'tan beri kolektif caydırıcılığımız ve savunmamızın en büyük revizyonunu oluşturuyor" vurgusunu yaptı.

Plana göre NRF'nin yeniden yapılandırılması, tüm ittifak alanı için yeni bir kuvvet modelinin parçası. Böylece 300 binden fazla asker yüksek hazırlık seviyesinde tutulacağı gibi belirli bölgelere de konuşlandırılabilecek. Örneğin Rusya'nın operasyonu gerekçesiyle NRF kapsamındaki ittifak üyesi ülkelerin askerleri Rusya'ya komşu müttefik ülkelere acilen sevk edilebilecek.

Plana göre NRF birlikleri barış zamanında ulusal komuta altında olacak, ama acil bir durumda, Avrupa'daki NATO kuvvetlerinin başkomutanının emrine göre hareket edecek.