Eski Tunus Başbakanı Cibali’ye karşı suikast uyarısı

Apar topar Tunus’un başkentinde bulunan Habib Samir Hastanesinin canlandırma bölümüne kaldırıldıktan sonra açıklama yapan Eski Tunus Başbakanı Hammadi el-Cibali'nin savunma ekibi, kendisine karşı bir suikast girişimi olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Ekleme: 27.06.2022 14:02:03 / Güncelleme: 27.06.2022 14:02:03 / Dünya
Destek için 

ABDULSELAM ALTUN – DOĞRUHABER

Tunus makamları tarafından gözaltında tutulmasını protesto etmek için açlık grevine giren ve sağlık durumu kötüye giden Eski Tunus Başbakanı Hammadi el-Cibali'nin savunma ekibi, kendisine karşı bir suikast girişimi olduğu konusunda uyarıda bulundu. Bu açıklama Cibali’nin apar topar başkentte bulunan Habib Samir Hastanesinin canlandırma bölümüne kaldırılmasından sonra geldi.

Savunma ekibinin Facebook sayfasında yayınladığı açıklamada: “El-Cibali'nin kaçırılmasının siyasi suikastın ötesine geçtiğini buradaki hedefin bedenine zarar vermek, gözünü korkutmak ve moralini bozmaktır. Avukatı tarafından sağlık durumu hakkında bilgilendirilmelerine rağmen ilaç tedavisi reddediliyor.” İfadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında: “Ailesi gerekli ilaçları temin etmek için bugün gözaltı merkeziyle temasa geçti. Ancak ilaçların kendisine teslim edilmediği ve sağlık durumunun kötüye gittiği öğrenildi. Sağlık durumunun bozulması üzerine acil bir şekilde başkentte bulunan Habib Samir Hastanesine kaldırılarak yoğun bakım ünitesine yatırıldı. Hastaneden edindiğimiz bilgiler ışında Cibali’nin bilincini kaybettiğini ardından yapılan operasyonla geri getirildiğini, bütün bu yaşananlara rağmen darbe makamının Cibali’nin sağlığı konusunda sessiz kaldığını, ailesi ve avukatlarının kendisiyle iletişim kurmasını engellediklerini kamuoyuna ve hukukçulara bildiririz.” denildi.

“Darbe makamı tarafından Sayın Hammadi el-Cibali'ye karşı yürütülen sistematik suikast operasyonunu” kınadıklarını belirten heyet, “temsilcimizin başına gelenlerden veya buna yol açacak olanlardan sorumlu olan tüm sorumluların izini sürmek için tüm yasal önlemleri alacağımızı buradan bildiriyoruz. Yerel ve uluslararası düzeyde ve kendisine suikast girişiminde doğrudan veya dolaylı olarak yer alan ve fiziksel güvenliğini tehdit eden herkesten şikâyet olmakla birlikte başına gelebilecek her türlü zarardan Başkan Kays Said’i ve İçişleri Bakanını tamamen sorumlu tutuyoruz.” dedi.

CİBALİ’NİN SAĞLIĞI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Nahda Hareketi de gözaltında bulunan eski Başbakan Hammadi el-Cibali'nin sağlığının kötüye gitmesi ve ardından hastaneye nakledilmesiyle ilgili sağlık ve güvenliğinden tamamen yetkilileri sorumlu tutmuştu.

Cibali'nin ailesi de Hammadi'nin fiziksel ve psikolojik sağlığına gelecek herhangi bir olumsuzluktan dolayı doğrudan Cumhurbaşkanı Kays Said'i sorumlu tutacağına dikkat çekilen açıklamada, insan hakları kuruluşlarına da "ülkedeki insan hakları ihlallerine varan uygulamalara" karşı durmaları çağrısında bulunmuştu.

TUNUS'TAKİ SİYASİ KRİZ VE CİBALİ’NİN GÖZALTINA ALINMASI

Eski Başbakan el-Cibali, 23 Haziran'da emniyet güçleri tarafından telefonuna el konularak, gözaltına alınmıştı. Tunus'ta 2011-2013 yıllarında başbakanlık yapan Hammadi Cibali, Nahda Hareketi'ne yakınlığıyla biliniyor.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in geçen yıl açıkladığı olağanüstü kararlar, ülkede bir tür "istisnai durum" oluşmasına yol açtı. 25 Temmuz 2021'de parlamentonun çalışmalarını donduran ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran Said, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağladı. Tunus'ta bazı kesimler, Said'in kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.